Beden Kütle İndeksi Hesaplama bki

Ana Sayfa / Beden Kütle İndeksi Hesaplama bki

Beden Kütle İndeksi Nedir?

Beden kütle indeksi hesaplama bki, vücudunuzdaki yağ miktarını boy ve vücut ağırlığı değerlerine göre belirler. Formülle ideal kilo sınır aralığını hesaplamayı sağlayan dünya sağlık örgütü tarafından standartların belirlendiği bir yöntemdir. Bu değerin normalin üstünde olması vücutta fazla miktarda yağ olduğu anlamına gelir ve sağlığınız için risk oluşturur. Beden kütle indexi formülü en kolay şekilde ideal kilonuzu belirlemede kullanılır. İdeal kilo sınır aralığınızı belirlediğinzde hedef kilonuzu belirleyip bir beslenme planı çıkarabilirsiniz. örneğin 1,65 m boyunda bir bayanın ideal kilosu 54-64 kg arasındadır. Bu aralıkta kiloya bağlı sağlık riskleri oluşmasını engelleyebiliriz.

Beden kütle indeksi hesaplama bki

Beden kütle indeksi hesaplama bki

BKİ: Kilo/Boy m2 formülü ile hesaplanır.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre

18.5 kg/m2′’nin altında                                            ZAYIF

18.5-24.9 kg/m2                                                           İDEAL KİLO

25-29.9 kg/m2                                                        KİLOLU

30-34.9 kg/m                                                       ÇOK KİLOLU

35-39.9 kg/m2                                                       OBEZ

40 kg/m2 üzerinde                                                MORBİT OBEZ

Beden kütle indeksi hesaplama bki formülünde boy-kilo oranı kullanılır. Dolayısıyla BKİ değeri, boyunuza göre ideal kilonuzun kaç olması gerektiğini gösterir.

Hastalıklarla ilişkisi

Beden kütle indeksi hesaplama bki

Yetişkinlerde 18.5 – 24.9 aralığında normal kabul edilir. BKİ değerinin 25’ten yüksek olması fazla kilo, 30’dan yüksek olması obezite 35 üzerinde morbit obez  olarak değerlendirilir. 18 in altiında bki değeri de en az yüksek olması kadar sağlıksız ve risklidir. 25’in üzerindeki BKİ değerleri sağlık risklerinin bir göstergesi olarak kabul edilmektedir. Beden kütle indeksi hesaplama bki bize hastalıklarla ilgili yol gösterebilmektedir.   BKi değeri yükseldikçe bel çevresi de kalınlaşmaktadır. Bel çevresinin kalınlaşması metabolik hastalık riskini artırmaktadır. Özellikle diabet, karaciğer yağlanması, hiper tansiyon, kalp damar hastalıkları ilk sırada sayabileceğimiz hastalık riskleridir. Kiloya bağlı oluşabilen bu hastalıklar çoğu zaman ideal ağırlığa düşünce düzelir.

[CP_CALCULATED_FIELDS id=”7″]