Az Uyku Çocukların Obezite Hastalığına Yatkınlığını Arttırıyor

Az uyku uyuyan çocuklarda obezite hastalığı riski ne kadardır? Araştırmacılar az uyku çocukların obezite hastalığına yatkınlığını arttırıyor diye bildiriyor. .Çalışmalar ayrıca, daha sonra uyku düzenini normale getirseler bile obezite riskinin devam edebileceğini gösteriyor.TV izlerken atıştırmak gibi obeziteye katkıda bulunabilecek davranışların tüm gece boyunca sürmesi de obeziteyi tetiklemektedir. Ayrıca gece geç yatan çocuk melanin hormonun aktif olduğu saatleri de ışıkla geçirmektedir. Melanin hormonu büyümeyi olumlu etkilemektedir. Sağlıklı, uzun bir uyku çocuğun büyüme ve gelişmesi için çok önemlidir. Melanin hormonundan yeterli oranda yararlanamayan çocukların kilo almaya meyilli olduğu bildirilmektedir.

Az uyku çocukların obezite hastalığına yatkınlığını arttırıyor ile ilgili çalışma

Birmingham’ın güneyindeki Çin’nin Guangzhou kentinden 9-12 yaşlarındaki 2.795 çocuğun uyku alışkanlıkları konusundaki  araştırması uyku süresi ve vücut yağ miktarı arasında bağlantı olduğunu gösterdi.Araştırmalar, Çinli çocukların eğitim ve akademik başarıya odaklanmanın bir sonucu olarak benzer çalışmalara katılan Birleşik Devletler ve Avrupa’daki gençlerden daha az uyuyor olduğunu gösteriyor.

Az Uyku Çocukların Obezite Hastalığına Yatkınlığını Arttırıyor

Bulgulara göre, daha uzun süre uyuyan çocukların Beden Kitle İndeksi (BKİ) skorları az uyuyanlardan daha düşük.

Yüksek kaliteli, yeterli uykunun sağlıklı bir vücut için önem taşıdığını gösteren kanıtlar artmaktadır. Çocuklar ve ergenler arasında uyku süresi de zamanla azalmaktadır. Bunun nedeni teknolojik aletlerin çocuklar tarafından daha fazla kullanılması, çocukların parkta, bahçede oyun oynamamaları sayılabilir. Açık havada oksijen miktarı fazladır. Çocuklar bütün gün evde cep telefonu , ispat ile vakit geçirdikleri için açık havadaki oksijenden faydalanamıyor.

Az uyku çocukların obezite hastalığına yatkınlığını arttırıyor

Bu çalışma, çocukluk çağındaki obezite için bir risk faktörü olarak uyku süresiyle ilgili mevcut kanıtlara ve ardından uyku süresine bakılmaksızın ek bir risk faktörü olarak yatma zamanı obeziteye neden olabiliyor sunucunu göstermiştir. Bu çalışmada yer alan çocuklar, Batı ülkelerinde benzer yaştaki çocuklar için bildirilenlerden daha az uyuyorlardı; ayrıca normal yatma süreleri olması gerekenden daha geçti.

Az uyku çocukların obezite hastalığına yatkınlığını arttırıyor

Ülkenin hızlı ekonomik geçiş sürecinde olması, geleneksel diyet değişiklikleri, hareketsiz yaşam biçimlerinin artması Çin’de obezite prevelansını endişe verici şekilde artırmaktadır. Az uyku çocukların obezite hastalığına yatkınlığını arttırıyor konusunu gündeme getirmektedir.

Biyolojik ve yaşam tarzı faktörleri de dahil olmak üzere çocukluk çağında şişmanlığa neden olan karmaşık faktörler var, Ancak artan gözlemsel araştırmalar, uyku süresinin daha kısa olmasının çocuklarda vücut kütle indeksinin (BKİ) yüksek olması ile ilişkili ek bir risk faktörü olabileceğini bildirdi.