Besin Zehirlenmesi Olduğu Zaman Nasıl Beslenmeliyiz

Besin zehirlenmelerinde en çok nelere dikkat etmeliyiz?

Besinlerin hijyen kurallarına, saklama ve bekletilme koşullarına uygun olmadan satın alınması sağlığı tehdit etmektedir. Besinlerin sıcağın etkisiyle çok çabuk kontamine olması nedeniyle yazın özellikle dikkat edilmesi gereken bir konudur. Çocuk ve gençleri dışarıda ve açıkta satılan yiyecekleri tüketmenin tehlikesi, zararları hakkında bilinçlendirilmesi gerekmektedir.

Yazın özellikle tüketilmesi riskli olan besinler; et, yumurta, süt, balık ve bu besinleri içeren yiyeceklerdir. Genellikle besinde salmonella ve E.coli gibi patojen bakteriler ürer. Bozulmuş bir yiyeceği tükettikten 2-6 Saat içinde belirtiler görmeye başlanır. Bu süre gıdanın türüne, yeme miktarına ve kişinin vücut direncine bağlıdır.

Besin zehirlenmesinden en fazla etkilenenler, hamile-emzikli kadınlar, çocuklar, yaşlılardır. Besin zehirlenmesi yaşayan bir birey ishal, kusma, mide ağrısı, iştahsızlık, halsizlik, ateş yaşar. Bu durumda tıbbi müdahalenin yanı sıra beslenme tedavisine dikkat etmek sorunu kısa zamanda çözecektir…

Yazın rota virüslerden kaynaklanan bebek ve çocuklarda sıklıkla görülen ishallerin önlenmesi için el temizliği, besinlerde ve ortamdaki hijyen çok önemlidir.

Besin Zehirlenmesi Sonrasında Tüketilmesi Gerekenler:

  • Sıvı alımını artırın! Besin zehirlenmesinin en önemli belirtisi bozulmuş bir besini tükettikten kısa bir süre sonra kusma ve ardından ishal başlamasıdır. Kusma ve ishal vücuttan su kaybının artmasına neden olur. Bu su yerine konmazsa halsizlik artar ve iyileşme sürecini etkiler. Bu nedenle kusma ve ishal başladığı andan itibaren bol su tüketmek çok önemlidir. Bu elektrolit kaybını önleyecek, ödem oluşmayacak, kusma krizleri azalacaktır. Besin zehirlenmesi sırasında bağışıklık sistemi bu zararlı patojenlerle etkileşime girer ve toksinler açığa çıkar. Bu toksinler tat alma duyusunun bozulmasına ve besin tüketiminin azalmasına neden olur. Limon suyu ile hazırlanan tuz ve şeker karışımı tüketmek ağızdaki kötü tadı azaltır. Besin zehirlenmesinin bir an önce tedavi edilebilmesi için aç kalmamak çok önemlidir.
    • Meyve seçimi mevsimine göre elma, şeftali ve muz olmalıdır. Bu meyveler kabızlığın düzelmesine yardımcı olur
    • Gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır. Bu içecekler sindirim sistemi sorunlarını tetikler.
    • Akut ishalin kontrol altına alınabilmesi için ilk gün haşlanmış patates, pirinç haşlaması, yoğurt ve bol su tüketilmelidir.
    • Et, kızarmalar ve yağlı besinlerden uzak durulmalıdır. Bu besinler hem bulantıyı ve ishali tetikler hem de düzelmeyi engeller.
    • Kurubaklagiller çok fazla posa içerdiği için akut ishal durumunda kullanılmamalıdır.
    • Sindirime yardımcı, bulantının azalmasına destek olan baharatlardan nane, tarçın tüketimi artırılmalıdır.
    • Akut dönemi geçirdikten, dışkılama sayısı günde 2-3 arasına düştükten sonra haşlanmış, baharat ve tuzla çeşnilendirilmiş sebzeler günlük menüye katılabilir.