Çocuklara Demir Takviyesi Neden Önemli

Çocuklara hangi yaştan itibaren demir takviyesi yapılmalı ve çocuklara demir takviyesi neden önemli. ? Yapılan takip çalışmaları, erken demir müdahalesinin 7 yaşındaki çocuklarda saldırganlık ve kural yıkıcı davranış düzeylerini düşürebileceğini ortaya çıkarıyor

Düşük doğum ağırlığı (2.500 gramın altında) olarak sınıflandırılan bebekler, bozuk nörolojik gelişimle bağlantılı demir eksikliği riski altındadır. Uzun süreli randomize bir çalışma, bu tür bebeklerin demir takviyeleri ile desteklenmesinin okul çağında davranış problemlerini önleyebileceğini göstermektedir.

 çocuklara demir takviyesi neden önemli

Çocuklara demir takviyesi neden önemli ile ilgili çalışma

İsveç’teki Umeå Üniversitesi’nde yapılan çalışma, Springer Nature tarafından yayınlanan Pediatric Research dergisinde yayınlandı. Doğumda 2000 gram ile 2500 gram arasında değişen ve marjinal olarak düşük doğum ağırlığı olarak tanımlanan 285 geç preterm ve term bebekleri içeren bir çalışma. Bebekler, demir takviyelerini altıncı haftadan altı aya kadar belirli dozları almak için rastgele seçildi.

Şu ana kadar yapılan araştırmalar demir takviyeleri verilen bebeklerin demir eksikliği ya da demir eksikliği anemisine maruz kalma riskinin altı aydan 6 yaşına kadar daha düşük olduğunu gösterdi. Katılımcılar 3.5 yaşındayken tekrar test edildiğinde, ek grupta olanlar, ekstra demir kullanmayanlara göre daha az davranış problemine sahipti.

207 katılımcı en son yedi yaşında test edildi. Sonuçta araştırmacılar erken demir müdahalesinin çocukların bilişsel ve nörobilişsel yeteneklerini etkileyip etkilemediğini görmek istiyorlardı. Wechsler Zekâ Ölçeği, çocukların bilişsel yeteneklerini değerlendirmek için kullanılmıştır. Ayrıca ebeveynleri de, çocuklarının davranışlarıyla ilgili iki standart anket doldurdu.

 çocuklara demir takviyesi neden önemli

Sonuç olarak; bulgular, demir takviyesinin düşük doğum ağırlıklı çocuklarda davranışsal işlevler üzerinde uzun süreli etkileri olabileceği belirlenmiştir. Erken dönem demir takviyesinden elde edilen klinik olarak önemli fayda, düşük doğum ağırlığı olan veya olmayan tüm çocuklar için demir desteği önermek uygun olabilir.

Ayrıca bebek beslenmesinde ilk 6 ayda alınan anne sütünün demir eksikliğini önlemede çok faydalı olduğu bilinmektedir. 6. aydan sonra ek gıdaya geçen bebeklerin beslenmesini düzenlemek önemli. 6 yaşa kadar çocuğun demir içeren besinlerden zengin beslenmesi gereklidir. Büyüme ve gelişme için özellikle süt ve süt ürünleri ağırlıklı beslenen çocuklarda demir eksikliği daha fazla olmaktadır. Bunun nedeni sütün içindeki kalsiyumun demir içeren besinlerle bağlanıp gaita ile atılmasıdır. Özellikle demir içeriği zengin olan yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et gibi besinleri tüketirken süt, yoğurt gibi besinleri vermemek besin kalitesini artıracaktır.