Deniz Ürünleri Ne Kadar Tüketilmeli

Deniz ürünlerinin insan sağlığına olan etkileri nelerdir?  ve deniz ürünleri ne kadar tüketilmeli. Bu yazımda deniz ürünlerinin değişimlerini anlatıyorum.

Deniz Ürünleri Ne Kadar Tüketilmeli

Deniz ürünleri ya da balık yağının (özellikle omega-3’ten zengin olanların) tüketimi kalp rahatsızlıkları ile beraber, beyin gelişimini de olumlu etkilediği bulunmuştur. Her balıkta omega-3 yağ asidi yoktur ya da miktarı çok azdır. Derin denizlerde yaşayan ve siyah etli olan balıklarda omega-3 daha yüksektir. Somon, sardalye, uskumru, ton balığı gibi balıklar omega-3 açısından daha zengindir. Ayrıca, balık ve diğer su ürünleri protein, D vitamini, B12 vitamini, selenyum ve iyot gibi vitamin ve minerallerden zengindir. Protein kalitesi ve biyoyararlığı bakımından çok değerlidir. Deniz ürünleri ne kadar tüketilmeli aşağıdaki değişim tablosunda bulabilirsiniz.

Deniz Ürünleri Ne Kadar Tüketilmeli

Deniz ürünlerinin proteini, lisin, kükürt içeren amino asit (sistein ve methionin) ve treonini yüksek oranda içerir; bu amino asitler karbonhidratlarda sınırlıdır. Ayrıca deniz ürünleri yoğun D vitamini ve iyot kaynağıdır. Genellikle Ca ve D vitamininin önemli bir kaynağı olduğu ve kemik mineral yoğunluğunu iyileştirdiğinden kadınlarda deniz ürünleri tüketimi artırılmalıdır.

Deniz ürünleri ne kadar tüketilmeli, değişimler

BESİN ÖLÇÜ MİKTAR
Balık 1 Yumurta Büyüklüğünde 60 gr
İstakoz 1 Orta Boy 60 gr
Karides 5 Orta Boy 60 gr
Midye 5 Adet 60 gr
Diyet Ton(160 gr.lık Kutu) 1/4 (Çeyrek) Kutu 40 gr
Diyet Ton(80 gr.lık kutu) 1/2 (Yarım) Kutu 40 gr
Somon 1 İnce Dilim 20 gr
Sardalya 2 Adet 50 gr

Deniz ürünlerinin pişirilmesi

Deniz Ürünleri Ne Kadar Tüketilmeli

Balık pişerken dağılır çünkü bağlantı dokusu azdır. Hafif ateşte pişirmek şeklinin bozulmasını önler. Balığın çoğunlukla ızgara ve buğulama pişirilmesini tavsiye ediyorum. Balık pişerken uygulanan yöntemlere göre B vitamini kayıpları olur. Bu nedenle pişirme yöntemine dikkat etmek çok önemlidir.