Diyete Mola Vermenin Kilo Vermeye Etkisi

Diyete birkaç hafta ara vererek daha fazla kilo kaybı yaşamak ister misiniz?. Diyete mola vermenin kilo vermeye etkisi düşündüğünüzden daha fazla etkili olabilir. Metabolizmayı hızlandırmak, kıtlıktan çıkarmak, diyetin konforunu artırabilmek için hatta bazı durumlarda gerekli olabiliyor. 

Araştırmalar, randomize kontrollü bir araştırmada, diyet sırasında 2 haftalık bir mola verildiğinde kilo kaybını artırabileceğini gösterdi. Sürekli diyet uygulamak, kilo verme sürecini olumsuz etkileyebilir. Uluslararası Obezite Dergisinde bulgular yayınlandı. Sağlık Bilimleri Okulu araştırmacıları, randomize kontrollü bir araştırmada sonuçlar gerçekten çok etkileyiciydi. Diyet sırasında iki haftalık kilo koruma süresi yani diyete mola vermenin kilo vermeye etkisi ile ağırlık kaybını iyileştirebileceğini gösterdi.

 Diyete mola vermenin kilo vermeye etkisi

Avustralya Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırma Kurumu (NHMRC) tarafından finanse edilen çalışma erkeler üzerinde bir çalışma yaptı.  Çalışma uzun süredir zayıflama diyeti uygulayan kilolu erkekler üzerinde yapıldı. Kilo kaybı üzerine etkisinin belirlenebilmesi için vücudun ‘kıtlık tepkisini’ ve diyete mola vermenin kilo vermeye etkisi araştırıldı.

Çalışma sırasında, iki grup katılımcı, kalori alımını üçte bir oranında kesen 16 haftalık bir diyette yer aldı. Diyete mola vermenin kilo vermeye etkisi değerlendirilerek sonuçla rapor edildi.

Bir grup diyetini 16 hafta süreyle devam ettirirken, diğeri iki hafta boyunca diyeti sürdürdü, daha sonra ağırlıklarını sabit tutmak için iki hafta diyette koruma dönmine geçti. 16 hafta diyet yapılmasını sağlamak için bu döngüyü toplam 30 hafta boyunca tekrarladı .

Aralıklı diyet grubundaki insanlar yalnızca daha fazla kilo vermekle kalmadılar, aynı zamanda takip programının tamamlanmasının ardından daha az kilo aldılar. Kesintili diyet grubu, diyet bitiminden altı ay sonra sürekli diyet grubundan 8 kg daha fazla kilo vermiştir.

Diyet sırasında uzun süreli enerji (gıda) alımımızı düşürdüğümüzde ve düşük kalorili tek gıda diyetleri uyguladığınızda bazal metabolizma hızı düşer. Bu durum “adaptif termojenez” olarak adlandırılan ve kilo vermeyi zorlaştıran bir fenomen olarak beklenenden daha fazla ağırlık azalımı sağlanır.

Diyete mola vermenin kilo vermeye etkisi

Kilo koruma döneminin önemi

“Bu ‘kıtlık tepkisi’, yani bazal metabolizma hızının uzun süreli açlıklarda veya kilo verme diyetlerinde azalması her ne kadar ironik görünse de insanların hayatta kalmasına yardımcı olan bir  mekanizmadır. Aslında uzun süreli düşük kalorili diyet uyguladığınızda kilo vermenizin azalması veya önlenmesi aslında metabolizmasının sizi olası olumsuz bir durumdan korumak içindir. Diyet programlarında dönem dönem kilo koruma takibi yapılmalıdır. Kilo koruma dönemi sağlıklı kilo vermeyi kolaylaştırırken diyete direnci de azaltır.

Bu aralıklı diyet yaklaşımı etrafında daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa da, bu çalışmadan elde edilen bulgular, aralıklı diyet modeli yani diyete mola vermenin kilo vermeye etkisi önemlidir. Bu yöntem kilo kaybı için sürekli diyet yapmaya üstün bir alternatif olarak karşımıza çıkabiliyor..