FPIES Hastalığına Yakalanmaması için Çocuğunuzu Nasıl Beslemelisiniz

Gıda Proteinine Bağlı Enterokolit Sendromu (FPIES), gastrointestinal sistemi (GI) etkileyen seyrek ama çok ciddi bir pediatrik gıda alerjisidir. FPIES, Gastro intestinal sisteminde bir veya daha fazla spesifik gıdaya karşı bağışıklık tepkisini tetikler ve sıklıkla aşırı miktarda kusma ve diyare ile karakterizedir. En şiddetli vakalarda, FPIES kusma ve diyare dehidrasyona ve şoka yol açtığı için acil müdahale gerektirdiği durumlar olabilir. FPIES Hastalığına Yakalanmaması için Çocuğunuzu Nasıl Beslemelisiniz

FPIES hastalığından çocuğunuzu nasıl koruyabilirsiniz?

Beslenme uzmanları, gıda denemeleri, eliminasyon diyetleri ve doğru beslenme planlarını içeren uzun vadeli ve kapsamlı bir FPIES yönetim planı oluşturmaktadır.

Durumun farkındalığı arttığı için FPIES vakaları oldukça seyrek olmasına rağmen pediatrik beslenme uzmanları, FPY’lerin ne olduğunu, bunların nasıl tedavi edildiğini ve FPY’li genç hastalara bakım verme konusunda daha fazla bilgi edinmek için kendileri araştırma yapıyorlar..

FPIES Hastalığına Yakalanmaması için Çocuğunuzu Nasıl Beslemelisiniz

FPIES’in Tanınması ve Tedavisine Yönelik Bir Beslenme Rehberi

FPIES’li pediatrik hastaların tedavisinde yer alan beslenme uzmanları, ilişkili risk faktörleri, semptomları, tanı yöntemleri ve tedavi seçenekleri de dahil olmak üzere allerjiyi sağlam bir şekilde anlamalıdır. FPIES hastalığına yakalanmaması için çocuğunuzu nasıl beslemelisiniz ile ilgili kapsamlı eğitim verilmelidir. 

FPIES ile hangi gıdalar ilişkilendirilir?

Anne sütü, bebeklik çağında FPIES‘lerden kaçınmak için en iyi seçim gibi görünüyor. Annenin diyetine bakılmaksızın, FPIES reaksiyonları yalnızca emzirilen bebeklerde görülmez.

FPIES herhangi bir gıda tarafından tetiklenebilir, ancak en sık rastlanan suçlu süt ve soyadır. Çoğu semptom, genellikle süt veya soya bazlı formül verildikten sonra hayatın başında başlar. Bununla birlikte, sıklıkla ilk gıdaların (pirinç, yulaf, arpa ve benzeri tahıllar) eklenmesi sırasında tetiklenir.

Yaygın olarak FPIES tetikleyicisi olarak tanınan diğer gıdalar:

  • Bezelye
  • Yeşil fasulye
  • Kabak
  • Tatlı patatesler
  • Balık
  • Tavuk
  • Hindi

Çoğu durumda,FPIES reaksiyonları sadece bir veya iki spesifik gıdayla tetiklenir.

FPIES Hastalığına Yakalanmaması için Çocuğunuzu Nasıl Beslemelisiniz

Kimin riski var?

Ek besinlere yeni geçen bebekler FPIES için en yüksek risk altındadır. Alerjiyi 3-4 yaşlarında okul öncesi dönemine kadar ilerler.  

Bir dizi çalışma, FPIES’in erkeklerde kızlardan daha yaygın olduğunu bulmuştur.

Amerikan Alerji, Astım ve İmmünoloji Koleji’ne (ACAAI) göre, FPIES’li çocukların yaklaşık yüzde 40 ila 80’i ailede mevsimsel alerjiler, gıda alerjileri ve / veya egzama geçmişi var.

Semptomlar neler?

FPIES bir gıda alerjisi olmasına rağmen, vücudun buna verdiği yanıt, rahatsız edici alerjenle temasa girdikten birkaç dakika veya birkaç saniye içinde reaksiyona neden olan diğer gıda alerjilerinden oldukça farklıdır.

FPIES ile belirtiler kendilerini çok hızlı bir şekilde göstermezler ve çocuğun tetik yiyeceğini aldıktan sonra iki ila üç saat sürebilir. Böyle gecikmeli bir reaksiyonla, ebeveynlere ve çocuk doktorlarına alerjik reaksiyonu neyin oluşturduğu her zaman açık değildir. Bu, FPIES’nin tanı konulmasını zorlaştırmaktadır.

Bazı çocuklarda ishal veya reflü artışı gibi hafif semptomlar görülür. Ciddi ve hatta hayatı tehdit eden semptomlardan (perfüz kusma ve ishal) muzdarip olan çocuklar, sıvı kaybına yakalanma riski altındadır ve bu ciddi durumlarda letarji ve şoka neden olur.

Ebeveynlerin ciddi dehidrasyondan kaynaklı şok uyarı belirtilerinin farkında olmaları önemlidir:
  • Baş dönmesi, güçsüzlük veya bayılma
  • Soğuk, solgun, nemli cilt
  • Zayıf, hızlı nabız
  • Hızlı, sığ nefes
  • Karışıklık veya endişe

FPIES Hastalığına Yakalanmaması için Çocuğunuzu Nasıl Beslemelisiniz

FPIES belirtileri sıklıkla ciddi bir vücut enfeksiyonunu taklit eder. Tetikleyici yiyecek (ler) in sürekli olarak alınması yetersiz büyümeye ve bebeklerde gelişme bozukluğuna neden olabilir. Şiddetli vakalar hastaneye kaldırma ile sonuçlanabilir.

Diyare, tetikleyici yiyecek (leri) aldıktan sonra günlerce sürebilir. Bununla birlikte, rahatsız edici gıda çocuğun diyetinden alındığında, semptomlar düzelir.

FPIES teşhisini zorlaştıran nedenler nelerdir?

  • Genellikle viral veya bakteriyel bir enfeksiyon ile karıştırılır.
  • Diğer gıda alerjilerinin aksine, cilt prick veya kan testleri ile tanımlanmaz.
  • Vücuttaki alerjik tepkileri tetikleyici diğer gıda alerjilerinin aksine, FPY semptomları GI yolu ile sınırlıdır.
  • Belirtiler, gıda tetikleyicisi tüketildikten sonra birkaç saat boyunca görünmeyebilir, bu da yiyecek ile semptomlar arasında bir bağ oluşturmayı zorlaştırır.

FPIES’den şüpheleniliyorsa, bir alerjist veya gastroenterolog, çocuğun klinik öyküsünü ve semptomlarını gözden geçirecek ve belirli gıdaları ortadan kaldırmayı önerir. 

FPIES nasıl tedavi edilir? ve FPIES Hastalığına Yakalanmaması için Çocuğunuzu Nasıl Beslemelisiniz

Şiddetli bir FPY reaksiyonu sırasında, çocuğun IV hidrasyon ve izlenmesi için hastaneye kaldırılması gerekebilir. Bağışıklık tepkisini sakinleştirmek için de steroid verilebilir.

FPIES Hastalığına Yakalanmaması için Çocuğunuzu Nasıl Beslemelisiniz

Bir FPIES teşhisi konduktan sonra, bir doktor çocuğa uygun tıbbi müdahale izleyerek, besin tetiklemesinden kaçınırken uygun beslenmeye devam etmesini sağlamak için bir kişisel beslenme planı hazırlayacak bir beslenme uzmanına yönlendirecektir  

Diyetisyen, bir eliminasyon diyeti gerekip gerekmediğini, FPIES’li çocukların ailelerine beslenme planlaması yaparken yardımcı olabilir. Ayrıca yiyecek denemelerini planlamakta ve denetlemekte ve ailelerin, güvenli içerik listeleri kullanarak yiyecek hazırlamak için yeni yollar keşfetmelerine yardımcı olmaktadır. FPIES Hastalığına Yakalanmaması için Çocuğunuzu Nasıl Beslemelisiniz ile ilgili eğitim verecektir. 

Aynı şekilde, aileleri etiket okuma, çocukların kısıtlayıcı bir diyet yapmaya bağlı kalmaları ile beslenme ihtiyaçlarını dengelemek ve beslenme yöntemlerini FPIES’den sıkıntı çekmeden çocukların gelişmesine yardımcı olmak için nasıl en iyi şekilde yönetebilecekleri konusunda eğitir.