İŞTAHIN ÖNÜNE GEÇMENİN YOLLARI

İştahımızı azaltmak için hangi yöntemlere başvurmalıyız?

İŞTAHI YOK ETMEK ELİMİZDE!

Yiyecekleri iyice çiğnemek, bol bol su içmek, egzersiz yapmak… Tüm bu etkenler iştahımızı engellememize yardımcı olan etkenlerdir. Atıştırma krizlerinden kurtulmanın en güzel yolu ise öğün atlamamaktan geçer.

Diyet yapmak istiyorsunuz ama iştahınıza hakim olamıyorsunuz. Canınız sürekli bir şeyler mi yemek istiyor?

Eğer siz de iştahınıza hakim olamadığınızı, sürekli bir şeyler yeme arzusu duyduğunuzu düşünüyorsanız bu yazıyı mutlaka okumalısınız.

Unutmayın! Yeme İsteği Beyinde Başlıyor

Beyin, vücutta enerjinin azaldığını fark eder etmez açlık hissetmemize yol açan kimyasal maddeler salgılıyor. Bunun sonucu doğal olarak biz de yeme gereği hissediyoruz. Ancak beynimizin bu kimyasal maddeleri salgılayan kısmı, aynı zamanda duyguları da kontrol ediyor. İşte, sıkıldığımız veya kendimizi kötü hissettiğimizde hemen buzdolabına koşmamızın başlıca sebebi bu.

Ayrıca yemeklerin tadı, kokusu veya görüntüsü de açlık duygusuna neden olabiliyor. Örneğin, yemek sonrasında canınız tatlı istiyorsa, bunun nedeni kesinlikle aç olmanız değil, kontrolden çıkan yeme isteğinizdir. Eğer bunu aklınızdan çıkarmazsanız, tokken yediğiniz yemek miktarını en aza indirmiş olursunuz.

Atıştırma Krizlerinden Kurtulun!

Gün içinde sık ve az öğünler yemek, iştahınızın kontrolden çıkmasını önlemenin en kolay yolu. Yani kesinlikle öğün atlamamanız gerekiyor. Eğer öğün atlarsanız sürekli açlık hissedersiniz ve sürekli atıştırmalık bir şeyler yeme ihtiyacı hissedersiniz.  Böyle bir durumda atıştırmak için sağlıklı karbonhidratlara yani posa içeriği yüksek olan lifli gıdalara yönelin çünkü bu besin türü sindirim sisteminde daha uzun süre kalıyor ve şeker seviyenizi yavaşça yükselterek daha uzun süreli bir tokluk hissi sağlıyor.

Tat Alma Duyunuzu Uyarın!

Yapılan araştırmalara göre, tat alma duyusunu değişik tatlarla tatmin etmek, porsiyon miktarlarının küçülmesini sağlıyor. Sürekli aynı yemeği yemek de, özellikle tadı hoşunuza gitmiyorsa, bir süre sonra tat alma mekanizmanızın iptal olmasına ve yenilen yemeklerden zevk alınamamasını yol açıyor.  Ve bu nedenle de kendinizi sanki hiç yemek yememiş gibi hissedebiliyorsunuz. Bunu engellemek için öğünlerinizi taze otlarla ve baharatlarla tatlandırabilirsiniz.

Bol Bol Su İçin!

Su içmek kendinizi tok hissetmeniz açısından önemli. Ayrıca vücudunuz susuz kaldığında çoğu zaman açlık hissine benzeyen sinyaller gönderiyor. Bol su içmek, bedeninizin su istediği zamanlarda yemeğe yönelmenizi engelleyecektir. Kabızlığı önlemek için de bol su içmek gerekmekte. Kabızlık kişinin kendisini şiş, sıkıntılı hissetmesine neden oluyor. Bu da yemek yeme dürtüsünü artırıyor. Diyetteki motivasyonun bozulmasını sağlıyor. Tartı sonuçlarını olumsuz etkileyerek sanki kilo vermemiş gibi çıkmasına yol açıyor. Bu nedenle kabızlığı da önlemek için mutlaka su içmek gerekiyor.

Yiyecekleri İyice Çiğneyin!

Yiyecekleri uzun süre çiğnedikten sonra yutmak, beyinden mideye doydum sinyalinin gelmesine ve beynin vücuda giren besinleri kaydetmesine zaman tanıyor. Üstelik bu şekilde tat alma duyusu da tatmin oluyor. Böylece doyduğunuzu anlamanızla, yemeye son vermeniz arasındaki zaman kısalıyor. Fazla yemekten kaynaklanan sindirim sorunlarını ortadan kaldırıyor.

Güç gerektiren egzersizler yapın!

Egzersizleriniz zorlaştıkça vücut ısınız ve bazal metabolizma hızınız artıyor,  daha fazla kalori yakmaya başlıyorsunuz. Egzersizi takip eden birkaç saat boyunca iştahınızın daha az oluyor.

[vc_row][vc_column width=”1/1″][dt_gap height=”20″][vc_cta_button2 h2=”Sizde sağlıklı bir şekilde zayıflamak / kilo vermek istiyorsanız !” h4=”Hemen bizi arayabilir ve bilgi alabilirsiniz…” style=”outlined” txt_align=”left” title=”Bize Ulaşın” btn_style=”rounded” color=”green” size=”lg” position=”right” link=”url:http%3A%2F%2Fwww.nesrineris.com%2Filetisim%2F|title:%C4%B0leti%C5%9Fim|” css_animation=”appear” el_width=”80″][dt_gap height=”10″][/vc_column][/vc_row]