Kalp Hastalıklarından Korunma

Kalp hastaları beslenme yöntemleri

  • Diyet kolesterolden ve doymuş yağlardan (hayvansal yağdan) çok zengin olmamalıdır. Arterioskleroziz çocuklukta başlar, fakat orta yaşa değin klinik belirtileri orta çıkmaz. Bu nedenle, kolesterolden ve doymuş yağdan sınırlı diyete çocuklukta başlanmalı ve yaşam boyu sürdürülmelidir. Kolesterol insan için temel besin öğesi olmadığından kolesterolden sınırlı diyetin hiçbir sakıncası yoktur.
  • Çocukluktan itibaren enerji dengesini sağlayan bir diyet alışkanlığı kazandırılmalı, aşırı yeme ve fiziksel halsizlikten kaçınılarak şişmanlığın gelişmesi önlenmelidir. Çocukluk ve gençlikteki şişmanlık orta ve ileri yaşlardaki şişmanlık riskini artırır. Aynı şekilde diyette aşırı enerji sınırlamasından kaçınılmalı boya göre vücut ağırlığı dengede tutulmalıdır.
  •  Aşırı alkol alımından sakınılmalıdır. Alınan alkolün sağladığı enerji dengesizlik yaratacak düzeyde olmamalıdır.
  •  Daha çok işlenmiş yiyecekleri tüketen sanayi toplumlarında tuz tüketimi yüksektir. Kalıtımsal olarak bazı bireyler sodyuma karşı daha duyarlıdırlar. Duyarlı bireylerin salamura ve konserve yiyecekleri azaltarak doğal, işlenmemiş yiyecekleri tüketmeleri, yemeklere ve ekmeğe gereğinden çok tuz eklememeleri ve böylece sodyum alımını en az düzeyde tutmaları önerilmektedir.
  •  Fiziksel aktivite arttırılmalı. Fiziksel aktivitenin kalp hastalıklarından korunmada yardımcı olduğu bilinmektedir. Yürüme, ev ve bahçe işleri yaşam boyu sürdürülmelidir.