Kilo Vermemize Engel Olan Davranışlarımız Nelerdir

Kilo vermeyi engelleyen alışkanlık haline getirdiğimiz davranışlar

Alışkanlıklarınız bir çoğu kilo vermenizi engelleyici nitelikte olabilir. İşte kilo vermeyi engelleyen o alışkanlıklardan bazıları…

Hızlı Besin Tüketimi
Midenizden beyninize doydum sinyalinin gelebilmesi için yaklaşık 20 dakika geçmesi gerekiyor. Yemeğe başlayıp ilk lokmayı aldığınızdan itibaren çok hızlı bir şekilde öğününüzü tükettiğinizde, besin tüketim miktarınız fala olacak ve yemek sonrasında da çok fazla besin alımı olduğu için doyma sinyalini alamayacaksınız. Bu nedenle yemeğe oturduğunuzda tüketmek istediğiniz tüm besinleri 4 eşit parçaya bölün ve ilk çeyreğini 20 dakikada tüketin. Sonrasında ancak ikinci çeyreği bitirebildiğinizi görüp çok şaşıracaksınız…

Çok Fazla Diyet Ürünü Tüketmek
Diyet ürünlerinin daha düşük kalorili oldukları düşünerek daha fazla tüketirseniz kilo veremezsiniz. Ekmek türevi diyet ürünlerinin (diyet bisküvi, kraker, kepekli galeta, makarna vs.) en önemli özelliği posa açısından zengin olmalarıdır. Posa acıkma süresinin uzamasını sağlar, bağırsakların çalışmasını düzenler. Fakat fazla tüketilirse kilo vermeyi engeller. Mesela bir tabak kepekli makarna ile normal makarna arasındaki fark posa miktarının fazla olmasıdır. Kalorileri aynıdır tıpkı 25 gram normal ekmekle, çavdar ekmeği arasındaki fark gibi.

Ekmek türevi bazı diyet ürünlerini içinde yapay tatlandırıcı vardır. Örneğin tatlı diyet bisküviler gibi. Aslında bu ürünler diyabetik bireyler için önerilmektedir. Basit şekerin kan şekeri üzeri üzerine olumsuz etkilerini azaltmak için. Yarım paket diyet bisküvi yaklaşık olarak 1 dilim ekmeğe eş değer kalori verir. Fazla tüketimi de dolayısıyla kalori alımını artırır. Yağı azaltılmış süt, yoğurt, peynir gibi ürünler ise daha düşük kalorili olabilirler ancak bu besinlerden alınması gereken yağı alamadığınız için yağda eriyen A, D, E, K gibi vitaminlerin kullanımında sorun olur. Elzem yağ asitlerinin bir kısmını da vücudunuza alamamış oluruz.

Duygusal Atıştırmalar
Canınız sıkılınca ya da moraliniz bozukken canınız sürekli bir şeyler yemek istiyorsa buna bir dur demelisiniz. Eğer böyle bir alışkanlığınız olduğundan kuşkulanıyorsanız acıktığınızda neden yemek yemek istediğinizi iyice düşünün. Gerçekten aç mısınız, en son ne zaman yemek yediniz? Bu soruların yanıtları ışığında acıktığınız sonucuna varıyorsanız muhtemelen duygusal atıştırma huyunuz yoktur.

Susamak
Susadığınızda da bir şeyler atıştırmak istediğiniz hissine kapılabilirsiniz. Öncelikle bir bakın bu gün ne kadar su içtiniz, kaç saattir su içmiyorsunuz. Eğer çok az su içiyorsanız susama hissinizi atıştırma isteği ile karıştırıyor olabilirsiniz. Önce 2 bardak suyu yavaş yavaş için. Çok işe yarayacak!

Bol su içmek metobolizmanızı hızlandırır ve kilo vermenize yardımcı olur. Metabolizmamızın uygun çalışması için günde 2.5-3 litre su içmeyi bir alışkanlık haline getirmeliyiz.

Ya Hep Ya Hiç Demek

Sağlıklı beslenmek veya diyet yapmak; yüksek kalorili veya abur cubur niteliğinde hiçbir şeyi ömür boyu yemeyeceğiniz anlamına gelmez. Tabiî ki arada bir çikolata, cips gibi şeyler yiyebilirsiniz. Ama önemli olan beslenmenizde bunların çok az yer tutmasıdır. Eğer bir parça kek yediniz diye tüm sağlıklı beslenme veya diyet düzeninizi “nasıl olsa diyetimi bozdum” diyerek bir kenara bırakıyorsanız bu büyük bir hatadır. Canınızın çektiği şeyden bir parça yiyin, tadını alın ve devam etmeyin. Bir parça çikolata haftalar süren zayıflama çabalarınızı ziyan etmez.

Psikolojik sorunlar ve aşırı stres
Bu sorunlar ve bu sorunlara yönelik uygulanan tedaviler kilo vermeyi engeller.

Öğünleri atlamak
Metabolizmanın düzenli çalışması için 3 ana, 3 ara öğün yapılması bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Sabah kahvaltısı erken saatte yapılmalı, öğün atlanmamalıdır. Öğün atlamanız beraberinde çok aç olduğunuz için hızlı besin tüketmenize de neden olur.