Kurubaklagilleri Ne Kadar Tüketmelisiniz?

Kurubaklagillerin ne kadar sıklıkta tüketilmesi doğrudur? Bu yazımda sizlere kurubaklagilleri ne kadar tüketmelisiniz ve besin değeri hakkında bilgi vereceğim. Ancak belirtmeden geçemeyeceğim kurubaklagiller insanoğlu tarafından ilk ehlileştirilen bitkidir.

Kurubaklagilleri Ne Kadar Tüketmelisiniz

Kurubaklagil nedir?

Olgunlaşmamış tohumlardır. Esas bileşimleri protein ve karbonhidrattır. Tanelerin dışında posa içinde ise nişasta bulunur. En yağlı kurubaklagil soya fasulyesidir ve çoklu doymamış yağ asitlerinden oluşur. kurubaklagiller en fazla protein içeren bitkidir. Özellikle et ve yumurta olmadığında kurubaklagiller protein gereksiniminin bir kısmını karşılayabilir. Bir kısmını diyorum çünkü kurubaklagillerin protein kalitesi düşüktür. Protein kalitei en yüksek olan soya fasulyesidir. Kurubaklagillerin protein kalitesinin düşük olmasının nedeni içeriklerindeki sınırlı olan aminoasitlerdir. Kükürtlü aminoasitlerden yetersiz olmaları sindirim zorluğuna neden olur. Yeterince sindirilemeyen proteinin bir kısmı da gaita ile dışarı atılır. Bu problemi çözebilmek için Kurubaklagiller tahıllarla (kurufasulye+pilav )ve yeşil yapraklı sebzelerle beraber tüketilirse bioyaralılığı artırılabilir. Sindirimi kolaylaştırmak için yapılması gereken bazı püf noktaları da vardır. Kurubaklagilleri ne kadar tüketmelisiniz?

Kurubaklagilleri Ne Kadar Tüketmelisiniz

  • Oda ısısnda8-24 saat ıslatmak
  • Dış zarını çıkarmak
  • Uzun süre pişirme

Kurubaklagillerdeki demir emilimini azaltan fitat ve tanaler kabuğun ayrılması ve iyi pişirmeyle azalır. Kurubaklagil yemekleri C vitamini kaynakları ile beraber tüketilirse (salata) demir emilimi artar.

Bu grupta yer alan besinler; Kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya, bakla, bezelye, börülce ve soya fasulyesidir. Kurubaklagilleri ne kadar tüketmelisiniz?

İçerdiği Önemli Besinler:

Protein, demir, çinko, fosfor, magnezyum, B6, B1 ve A vitamini, E vitamini ve posa (kurubaklagiller) içerir.

Kurubaklagiller nasıl tüketilir?

  • Soya fasulyesi yağ elde etmede kullanılabilir.
  • Nohut leblebi olarak tüketilebilir
  • Etli veya etsiz yemek olarak tüketilebilir.

Kurubaklagilleri Ne Kadar Tüketmelisiniz

Başlıca Görevleri:

  • Hücre yenilenmesi, doku onarımı ve görme işlevinde görev alan besin öğelerini sağlarlar.
  • Kan yapımında görevli en önemli besin öğeleri bu grup tarafından sağlanır.
  • Sinir, sindirim sistemi ve deri sağlığında görev alan besin öğeleri en çok bu grupta bulunur.
  • Hastalıklara karşı direnç kazanılmasında rolü olan en önemli besin grubudur.

Kurubaklagilleri Ne Kadar Tüketmelisiniz

4 yemek kaşığı kurubaklagil yemeği yani pişmemiş olarak 25 gr’a karşılık geliyor bir değişim olarak kullanabilirsiniz. yaklaşık 80-100 kalori değeridir.

BESİN ÖLÇÜ MİKTAR
Barbunya,Bezelye 4 Yemek Kaşığı 25 gr
Nohut,Soya Fasülyesi 4 Yemek Kaşığı 25 gr
Kuru Fasülye,Mercimek 4 Yemek Kaşığı 25 gr