Meme Kanserini Atlatmak İçin Yemeniz Gereken Gıdalar

Meme kanserini atlatmak için yemeniz gereken gıdalar olduğu gibi önlemede destek olan beslenme ve yaşam tarzı da vardır. Göğüs kanserini önleyebilecek tek bir besin ya da diyet yokken, sağlıklı bir diyet bireysel tercihlerin gerçek bir fark yaratabileceği bilinmelidir.Meme kanseri, birçok faktörlerin bulunduğu karmaşık bir hastalıktır. Yaş, aile öyküsü, genetik ve cinsiyet gibi faktörlerden bazıları kontrol edilemez. Bununla birlikte, bireylerin kontrol edebileceği, sigara içmek, egzersiz yapmak, fazla kilolu olma ve diyet gibi diğer faktörler vardır. Bazı araştırmacılar, diyetin tüm kanserlerin %30 ila 40’ından sorumlu olabileceğini savunuyor. Meme kanseri farklı yerlerde başlayabilir, farklı şekillerde gelişebilir ve farklı tedavi türleri gerektirir. Bazı kanserler bazı tedavilere daha iyi cevap verdiği gibi, bazı kanserler belirli gıdalara daha iyi yanıt verirler. Çeşitli meyve ve sebzeler, sağlıklı bir diyet için önemlidir, ancak göğüs kanserini önlemeye de yardımcı olabilir.

Meme kanserini atlatmak için yemeniz gereken gıdalar

Meme kanserini atlatmak için yemeniz gereken gıdalar ve önemi

Aşağıdaki besinler genel olarak sağlıklı diyetin bir parçası olarak görülüyor ve meme kanseri gelişimini veya ilerlemesini önlemeye yardımcı olabilir:

  • Çok çeşitli, renkli meyve ve sebzeler. Havuç dahil sebzelerde bulunan beta-karoten , meme kanseri riskini azaltır. Bilim adamları. Bunun kanser hücrelerinin büyüme sürecine müdahale etmesinin nedeni olabileceğini düşünüyor.
  • Lif bakımından zengin gıdalar, örneğin tahıllar, fasulye ve baklagiller
  • Az yağlı süt ve süt ürünleri
  • Soya bazlı ürünler
  • D vitamini açısından zengin gıdalar
  • Özellikle anti-inflamatuar özellikli baharatlar,

91.000’den fazla kadın üzerinde yapılan bir araştırma, ağırlıklı olarak bitkilerden oluşan bir diyet sonrasında meme kanseri riskini yüzde 15 azaltabileceğini ortaya koydu. Ida & Joseph Friend Cancer Centre, günde 8 ila 10 porsiyon meyve ve sebze önermektedir.

Diğer faydalarıyla birlikte meyve ve sebzeler, bir takım tıbbi yararlar ile bağlantılı olan flavonoidler ve karotenoidler bakımından zengindir. Çalışmalar, aşağıdaki meyve ve sebzelerin meme kanserini önlemeye iyi geldiğini bulmuştur:

Meme kanserini atlatmak için yemeniz gereken gıdalar

  • Koyu, yeşil, yapraklı sebzeler
  • Biberler
  • Domates
  • Patlıcan
  • Narenciye
  • Havuçlar
  • Brokoli
  • Süs lahanası
  • Soğanlar
  • Elma
  • Armut
  • Şeftali
  • Çilek

Diyet lifi

Diyet lifi araştırması ve bunun meme kanseri üzerindeki etkisi halen kesin olmamakla birlikte, birkaç çalışma , meme kanserini atlatmak için yemeniz gereken gıdalar arasında olabileceğini düşündürmektedir. Lif, sindirim sistemini ve düzenli atılımı desteklediğinden, vücudun toksinlerden kurtulmasına yardımcı olur ve yapabilecekleri zararı sınırlar. Bütün tahıllar ve baklagiller aynı zamanda birçok hastalığın önlenmesine yardımcı olabilecek antioksidanlar içerir. Mercimek gibi lif bakımından zengin baklagiller yemenin meme kanseri riskinde azalmada  destek olduğu ortaya çıkmıştır. Günde 30 ila 45 gram lif önermektedir. Araştırmacılar , lifin vücudun östrojeni ortadan kaldırmasına yardımcı olarak memenin kanseri önlemesine katkıda bulunduğunu ileri sürdü . Birçok göğüs kanseri tedavisi, östrojeni meme kanseri hücreleri ile etkileşim halindeyken tutmak için tasarlanmıştır, Bu nedenle yüksek lifli bir diyet yemek bu süreci destekleyebilir ve östrojen eliminasyonunu hızlandırabilir.

Meme kanserini atlatmak için yemeniz gereken gıdalar

İyi yağ

Yağ, meme kanserini atlatmak için yemeniz gereken gıdalar listesi için olası bir aday gibi görünmeyebilir, Tüm yağlar kötü değildir, ancak işlenmiş ve kızartılmış gıdalarda bulunan trans yağlardan kaçınılmalıdır. İşlenmiş gıdalardaki yağ, meme kanseri riskinde artışa neden olabilirken, meyve ve sebzelerdeki yağ, riskin azalması ile ilişkilidir. Trans yağlar artık meme kanseri riskiyle ilişkilidir ve kaçınılmalıdır. Trans yağlar kızartılmış gıdalar, bazı krakerler, çörekler ve paketlenmiş kurabiyeler veya hamur işleri gibi işlenmiş yiyeceklerde fazlasıyla bulunur.Dolayısı ile bu besinlerden de kaçınmak gerekir. Ancak çoklu doymamış ve tekli doymamış yağlara “iyi yağlar” denir . Zeytin yağı, avokado, yağlı tohum ve fındıkta bulunurlar. Ek olarak, somon ve ringa balığı gibi soğuk su balıklarında bulunan omega-3 yağ asitleri, meme kanseri riskinde azalma ile bağlantılıdır. Birçok uzman, günlük kalorinin % 20-30’unun yağdan olduğu ve doymuş yağdan toplam kalorinin yüzde 8’den fazla olmadığı bir diyet önermektedir. Bazı çalışmalar, balıklarda bulunan omega-3 yağ asitlerinin sağlık yararlarının, meme kanseri için muhtemel bir faktör olan iltihabı azaltma yeteneğine bağlı olabileceğini bulmuştur.

Meme kanserini atlatmak için yemeniz gereken gıdalar

Soya
Soya,meme kanserini atlatmak için yemeniz gereken gıdalar arasında yer alan önemli bir kaynakdır. Son 25 yıldaki kapsamlı araştırmalar, soyayı çok sağlıklı bir gıda kaynağı, zengin protein, sağlıklı yağ, vitaminler ve mineraller olarak tanımlamıştır;  Göğüs kanseri riskini azaltmanın yanı sıra soyanın düşük yoğunluklu lipoproteini veya “kötü kolesterol ” ü ve kalp rahatsızlığı riskini azalttığı da bildirildi.

Meme kanserini atlatmak için yemeniz gereken gıdalar

Soya şu yiyeceklerde bulunur:
  • Soya peyniri
  • Tempeh
  • Olgunlaşmamış soya fasülyesi
  • Soya sütü
  • Soya fıstığı

Meme kanserinden korunmak için kaçınmanız gereken besinler 

Bilim adamları farklı gıdaların meme kanseri riskine olan etkisini araştırmaya devam ettikçe, alkol, şeker, yağ ve kırmızı et tüketiminin azaltılması sonucu ortaya çıkmaktadır Çalışmalar fazla alkol tüketimi ile meme kanseri riskinde artış arasında bağlantı olduğunu tespit etmiştir. Alkolün östrojen düzeylerini artırabileceğini ve DNA hücrelerine zarar verebileceğini bildirmiştir . Ayrıca, haftada üç alkollü içki içmek kadınların meme kanseri riskini yüzde 15 oranında artırdığını belirttiler. Risk, günde her ek içecekle birlikte yaklaşık yüzde 10 oranında artmaktadır. Texas MD Anderson Kanser Merkezinde Üniversitesinda yapılan bir araştırmada fareler tipik Amerikan diyeti olarak şeker açısından zengin bir diyet ile beslendiğinde meme kanseri benzer meme bezi tümörleri, gelişme olasılığının daha fazla olduğunu bulunmuştur. Buna ek olarak, bu tümörlerin yayılması veya metastaz yapması daha olasıdır. Araştırmalar devam etmekle birlikte, bazı çalışmalar kırmızı et ve göğüs kanseri olasılığı arasında bir bağ buldu. Özellikle de et çok pişmiş ise. Buna ek olarak, işlenmiş etler yağ, tuz ve koruyucu maddeler bakımından yüksek olma eğilimindedir.

Meme kanserini atlatmak için yemeniz gereken gıdalar

Göğüs kanseri ile savaşmak için sağlıklı diğer ipuçları

  • D vitamini, yumurta, soğuk su balıkları ve takviye edilmiş ürünler gibi gıdalarda da bulunur. Seviyeleri kontrol etmek için bir doktora danışın ve eğer düşükse, ilave edin
  • Yeşil çay , bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve göğüs kanseri riskinin azaltılması da dahil olmak üzere bir dizi faydalı sağlıklı etkisin vardır.
  • Zerdeçal anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğu bildirilen sarı bir baharattır ve meme kanseri hücrelerinin büyümesini sınırlayabilir.
  • Sağlıklı bir vücut ağırlığının korunması genelde ve özellikle göğüs kanseri ile mücadelede bulunanların başarısı için önemlidir. Çünkü obezite, hastalık için bilinen bir risk faktörüdür.
  • Fiziksel olarak aktif olmak meme kanseri önleme için sağlıklı besin tüketimi kadar önemlidir. Ulusal Kanser Enstitüsü 4 haftada yarım saat veya daha uzun süreyle egzersiz yapan kadınlarda meme kanseri riskinin daha düşük olduğunu rapor etmiştir.