Omega3 Yağ Asitlerinin Hastalıklara Faydası

Omega 3 yağ asitlerini almak için hangi besinleri daha çok tüketmeliyiz?

Omega 3 Yağ Asitleri

Balıkyagı olarak bilinen Omega-3 ve bitkisel yaglarda bulunan Omega-6 ya asitleri yaşamın ilk anından itibaren doku ve hücreler için çok önemlidir. Bağışıklık sistemini güçlendirip, kalp-damar sağlığına iyi gelerek, kanser oluşumunu engelleyerek hayati önem taşırlar.

  • Omega-3, retina, beyin ve sperm hücrelerinin tam olarak çalışmalarını sağlar. Yetersizliğinde; görme bozuklukları, depresyon, konsantrasyon, bellek, dikkat ve davranış bozukluklarına neden olabiliyor.
  • Omega-3 kolessterol düşürücü ilaçlar kadar etkilidir.
  • Cildin nemini koruyarak, genç görünmesini sağlar.
  • Trigliseritin düşmesini sağlar. Kalp krizi riskini azaltır
  • Kansere karşı koruyuvu ve etkilidir. Başta göğüs, prostat ve kolon kanserleri üzerinde olumlu etkileri yapılan çalışmalarla bildirilmiştir.
  • Kanın tüm vücutta dolaşmasını sa layarak parmak ucu hissizleşmesini, el ve ayak parmaklarının dolaşıma ba lı üşümesini önlüyor veya azaltıyor.
  • Şeker hastalığı üzerine olumlu etkileri vardır. Yapılan son araştırmalar balıkta bulunan Omega-3 yag asitlerinin insülinin işlevini artırarak diyabetin ortaya çıkmasını geciktirdiği bildirilmiştir.
  • Yaşlanmayı yavaşlatır. Omega yağ asitleri serbest radikallere(kanser yapıcı maddeler) karşı savaşarak cilt hücrelerinin yaşlanmasını engelliyor. Hücreleri yenileyip cildi güzelleştiriyor.
  • Migren tedavisinde, iltahabi hastalıklarda, astım ve alerji gibi rahatsızlıklarda olumlu etkileri bulunmaktadır
  • Omega -3 yağ asitlerinin yetersiz alınması depresyonu tetikliyor
  • Hamile kadınlar ve bebek sağlığını olumlu etkileyen en önemli besin desteklerinden birisidir.

Haftada en az 2-3 kez balık yenmelidir. Balığ kızartmak yerine ızgara ya da buğulama olarak yemeyi tercih edin Her sabah kahvaltıda 2-3 ceviz yiyin.

Orta yaşlılar Alzhemeir hastalıgından korunmak için bol bol balık yemeli. Bu mümkün değilse doktora danışarak balıkyagı hapları almalıdır.

Vücut sağlığı için büyük önem taşıyan omega 3 yağları vücut tarafından üretilmediği için besinlerden karşılanmaktadır.

Somon balığı, uskumru, sardalya, hamsi, ada çayı, kivi, soya filizi, kuru fasulye, kanola yağı, marul, beyaz lahana, brokoli, semizotu, keten tohumu yağı, soya yağı, nohut, mısır ve yeşil yaprak sebzelerde omega 3 yağları bulunmaktadır.

Balık yağından en iyi şekilde faydalanabilmek için kullanılan ürünün civa, kurşun gibi ağır metallere maruz kalmış olmadığından kesinlikle emin olunmalıdır. Sentetik kan sulandırıcı ilaç kullananlar, düzenli olarak aspirin alanlar ve ameliyat öncesinde omega 3 yağ asitleri kulanmamalıdırlar