Oruç ve Detoks

Vücudumuzun zehirli maddelerden ve parazitlerden yani toksinlerden arındırmak için yapılan diyet egzersiz ve yaşam tarzı değişikliklerin tamamına detoks denir. Toksinler vücudumuza bilinçsiz beslenme, stres, şehir kirliliği vb. yoluyla girerler. Yanlış ve bilinçsiz beslenme sonucu organlarımız yorgun düşer. Stresi, çeşitli kronik hastalıklar vücudun kirlenmesinin artırır.

Orucun asıl amacı da vücudun ve ruhun dinlenmesi, aşırılıklardan, zararlı bütün alışkanlık ve besinlerden uzak tutulmasıdır. Bir bakıma bir detoks programı olarak düşünülebilir.

Ramazan döneminde ruhun ve bedenini bütün toksinlerden, fazlalıklardan temizlenmesi için ramazan başlamadan en az 15 gün önce günlük rutinde yapılan aşırılıkların, besin tüketimlerinin, alkol, sigara, kafeinli ve gazlı içeceklerin yavaş yavaş azaltılması oruç dönemindeki arınmaya çok iyi bir zemin hazırlar ve bu arınmanın başarısını artırmayı sağlar.

Oruç tutarken detoks uygulamasının yalnızca sağlıkla bireyler tarafından yapılması uygundur. Herhangi bir metabolik sağlık sorunu olanların, böbrek hastalarının, şeker, kalp, tansiyon hastalarının detoks değil zaten oruç dahi tutmamaları gereklidir.

Oruç tutarken detoks uygulaması; Sindirim organlarının dinlenmesini alerjilerin azalmasını hastalıklara dayanıklılığı vücut enerjisinin artmasını duygusal ve zihinsel olarak rahatlamayı olumsuz alışkanlıklar ve beslenme tarzında değişmeyi gençleşmeyi sağlar.

Oruç tutarken detoksun faydalarını maksimuma çıkarabilmek için;

  • Vücudumuza birçok zehir parazit ve birikmiş fazlalıkla, olumsuz beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzı ile oruç tutmaya başlamak.
  • Sahurda son dakikaya kadar bekleyip çok fazla besin tüketmek
  • Yeterli sıvı almamak
  • Çok erken kalkıp uykusuz kalmak.