Probiyotikler Hastalık Oluşumunu Engelleyen Yararlı Mikroorganizmalardır

Probiyotiklerin insan sağlığına faydalarının madde madde listesi

PROBİYOTİK NEDİR?

“Probiyotik” ağızda, mide-barsak, üst solunum yolu ya da ürogenital kanalda faydalı insan sağlığında düzelme sağlayan mikroorganizmalardır.

Sindirim sisteminin görevleri

Yiyeceklerin sindirimi, Sindirimin ve hormonların düzenlenmesi, zararlı olabileceği muhtemel olan vaya zararlı maddelere karşı bağışıklık ve koruma, Çevre veya birey kaynaklı hastalık yapıcı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasdır

PROBİYOTİKLERİN SAĞLIĞA YARARLI ETKİLERİ

Yiyeceklerin hazmını kalaylaştırmak.

Vitamin sentezi yapmak.

Bağırsak duvarını zararlı maddelerden korumak ve bağırsak geçirgenliğini azaltmak.

Zararlı maddelerin (toksinler) kan dolaşımına geçmesini engellemek.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek

Besin alerjilerini ve egzamayı önlemek

Kronik iltihabi hastalıkların oluşumunu engellemek

Kanseri önlemek

Yaşlanmayı yavaşlatmak

Depresyonu hafifletmek

Otizm bulgularını hafifletmek

İshali önlemek ve tedavi etmek

İdrar yolu iltihaplarını önlemek

Kabızlığı tedavi etmek

Böbrek taşlarının (okzalat) oluşumunu azaltmak

Probiyotiklerin sağlığımız üzerindeki olumlu etkileri arasında

Laktoz intoleransı belirti ve bulgularının hafifletilmesi,

Alerji riskinin azaltılması,

Serum kolesterol düzeylerinin düşürülmesi,

Ürogenital enfeksiyonların önlenmesi sayılabilir

 PREBİYOTİK NEDİR?

İnsan sağlığı için faydalı, sindirilemeyen gıda içeriklerdirbağırsak florasında bulunan va bireyin sağlığını olumlu yönde etkileyen mikroorganizmaların çoğalmasını ve zararlı maddelerinde yaşama alanını azaltılmasını sağlarlar.

Etki Mekanizmaları

1.       Hastalık yapan ve zararlı bakterilerin sayılarını azaltmak

2.       Bağışıklık sistemini iyileştirmek

Fonksiyonel gıda katkısı olarak probiyotik ve prebiyotiklerin kullanımı, dünyada çok yaygın olmasına rağmen ülkemizde yaygın değildir. Oysa olumlu birçok fonksiyonel etkisi bilinen bu ürünleri, halkımızın damak tadına uyumlu bir şekilde, yoğurt gibi süt ürünlerinde kullanılması yaygınlaştırılmalıdır.