Regl Sancısı Başladığı Zaman Tüketmemiz Gereken Gıdalar

Regli sancılarını azaltmak için yapılması gerekenler

Adet dönemi; hormonların etkilediği, 26-30 gün arasında olan, 3-7 gün süren periyodik bir dönemdir. Kadınlarda hem biyolojik hem de psikolojik değişimler olur. Bunlardan en rahatsız edicisi regli sancılarıdır.

Bu dönemde bazı gıdaların daha fazla tüketmesi tavsiye edilir:

  • Magnezyum içeriği yüksek olan besinlerden zengin beslenilmelidir. Magnezyum kasları rahatlatıcı etkisiyle adet döneminde meydana gelen karın kramplarının giderilmesinde yardımcı olur. Magnezyumun en iyi kaynakları; soya, baklagiller, balık, et, lifli yeşil sebzeler, muz elma ve kuru kayısı, ceviz, fındık, fıstık, özü ve kepeği ayrılmamış tahıllardır…
  • Demir içeriği yüksek olan besinlerden zengin beslenilmelidir. Demirin en iyi kaynakları kırmızı et, karaciğer, dalak, yumurta, üzüm pekmezi, kuru meyveler, yeşil sebzeler, kuru baklagillerdir. Besinlerle alınan demirin emilimini engellememek amacı ile çay ve kahveden uzak durulmalıdır.
  • B vitamini içeriği yüksek olan besinlerden zengin beslenilmelidir. B vitamini hem sinirlere hem de sancılara çok iyi gelir. B grubunun en iyi kaynakları tahıllar, özellikle tam buğday unu, bulgur gibi kepekli olanlar, kuru baklagiller ve karaciğerdir.
  • Bol sebze ve meyve tüketimi regl öncesi gerginliği en aza iniyor.
  • Çay, kahve, çikolata, kolalı içecekler ve içinde kafein bulunan ilaçlar uykusuzluk, titreme ve göğüs semptomlarını azdırabilirler. Bunlardan kaçınıp sigarayı bırakmak göğüsteki duyarlılığı ve sancıları azaltabilir.
  • Tuzdan kaçınılmalıdır. Hazır gıda ve salamura besinlerden uzak durulmalıdır. Fazla tuz sıvı birikimi sağlayarak göğüste duyarlılığı ve el-ayaklardaki şişliği artırabilir.
  • Yağlı gıdalardan uzak durulmalıdır. Adet öncesinde kadınların temel yağ asitlerinden linoeik asidi vücutlarında yeterince kullanamıyor ve normal yağ ürünlerine dönüştüremiyor.
  • Düzgün aralıklarla azar azar yemek yenilmelidir. Özellikle bitkisel ürünlerle beslenilmelidir.
  • Arıtılmış şeker, tuz, kırmızı et, süt ve süt ürünleri ile alkol azaltılmalıdır.
  • Ana protein kaynağı olarak balık, tavuk, zarı çıkarılmamış tahıl ve baklagilleri yenilmelidir.
  • Sigarayı azaltılmalı ya da tamamen bırakılmalıdır. .Daha çok lifli gıdalar tercih edilmelidir.
  • Adet döneminde, az ve sık aralıklarla beslenmeye ve glisemik indeksi (kan şekerini uyarıcı etkisi ) düşük besinleri, tercih etmeye özen gösterilmelidir.
  • Kan şekerini koruyabilme amaçlı, kompleks karbonhidrat içeren besinlere ağırlık verilmeli(Kurubaklagiller, kepekli ürünler, bulgur vb )
  • Kabızlığı önleme amaçlı ve tokluk hissini artırma adına, posalı besinlere ağırlık verilmelidir (özellikle sebze ve meyveler)
  • B6 vitamini içeren besinler diyette mutlaka yer almalıdır. En çok protein içeren besinlerde, brokoli, ıspanak, buğday embriyosu, domateste bulunur.
  • Egzersiz, hormonal dengeyi korumada önemli olduğu, için mutlaka yer verilmelidir.
  • Stresten uzak durma adına özellikle yoga gibi birtakım aktivitelere yönelmelidir.