Formumuzu korumak için hangi gıdalardan uzak durmalıyız?
- Günde en az 10–15 bardak su için. Özellikle yemeklerden önce ve sabah kalkınca aç karnına içilen suyun metabolizmayı hızlandırma yeteneği bulunur.
- Kızartma ve kavurma gibi besinlerden kaçının. Bunun yerine fırında, ızgara, haşlama, buğulama teknikleriyle pişirilmiş sağlıklı yemekleri tercih edin.
- Her öğün sofranızda taze hazırlanmış salata ve sebzeleri eksik etmeyin.
- Öğün aralarında hamur işi besinler yerine taze meyve veya süt tüketin.
- İçeriğini bilmediğiniz hazır gıdalardan uzak durun.
- Şekerden uzak durun. Çünkü boş enerji kaynağı olmasından başka vücuda bir yararı yoktur.
- Diyetinizde lifli gıdalara yer verin. Lif içeren besinler; kuru baklagiller, taze sebze-meyveler, kepekli ekmeklerdir.
- Alkol, kola, hazır meyve suları gibi kalorisi yüksek ve sağlıksız içecekler yerine taze sıkılmış meyve suyu, ayran ve suyu tercih edin.
- Günde mutlaka 1–2 bardak süt-yoğurt tüketin. (Kaymaksız ve yarım yağlı ürünleri satın alın)
- Doymuş yağ oranı yüksek olan tereyağı, margarin ve yağlı hayvansal ürünlerden uzak durun. Mısır özü, zeytinyağı ve ayçiçeği yağını tercih edin.
- Tuz ve tuz içeriği yüksek gıdalardan uzaklaşmaya çalışın. Lezzeti arttırmak için baharatları güvenle kullanabilirsiniz.
- Sindirim sisteminizi fazla yormamak ve aldığınız gıdaları depo etmek istemiyorsanız, günde üç ana ve üç ara olmak üzere altı öğün beslenin. Birkaç öğünde yediklerinizi ufak parçalar halinde azar azar tüketmelisiniz.
- Günde 1–2 saat düzenli egzersiz yapın. Unutmayın en kolay yapacağınız spor tempolu yürüyüştür.
- Zayıflamak ve formda kalmak için size sunulan mucizelere inanmayın. Mucize sandığınız bazı yöntemler sizin yaşam kalitenizi yavaş yavaş düşürebilir ve sizi sağlığınızdan edebilir. En iyi mucize yeterli ve dengeli beslenmektir.