SPORCULARDA ORUÇ

Profesyonel spor yapan bireylerin oruç tutmaları eğer çok dikkatli olunmazsa hayati bir risk oluşturabilir. Özellikle oruçlu iken ağır antrenman ve egzersiz yapmak vücuttaki su kaybını ciddi bir şekilde artırdığı için ani ölümlere sebep olabilir. Vücudun %60’ı sudan oluşmaktadır. Su canlıların yaşamı için çok önemlidir. Sporcuların vücutlarındaki su miktarı normal bireylerinkinden biraz daha fazla olmalıdır. Spor yapan bireyin vücudundan %10’luk bir su kaybı bile,kramplara,dolaşım ve böbrek yetmezliğine, aşırı yorgunluğa ve performans eksikliğine neden olur.

Sporcuların Oruç Tutarken Uyması Gereken Kurallar;

İftarda oruç bozulduğunda yemek çok yavaş yenmelidir.Birden bire çok fazla besin tüketimi kan şekerini ani yükselmesine ve hormon salınımları ile beraber metabolizmanın da bozulmasına yol açacaktır.Bu üst üste 30 gün devam ettiğinde sporcu gerçekten daha sonrasında metabolik sorunlar yaşayabilir.

İftarda çok hızlı besin tüketimi doyma hissini de engeller. Mideden beyine yaklaşık 15 dakika içinde doydum sinyali gelmektedir. Bu süre çok hızlı besin tüketimi gerçekten ihtiyacın çok üzerinde besin tüketimine, gereksiz kalori alımına ve vücutta çok fazla yağ depolanmasına neden olacaktır.

Sporcular oruç tutarken günün uzun bir zamanında kas kayıplarının olmasına yol açar. Bu nedenle iftarda mutlaka kaliteli protein kaynaklarına yer verilmelidir. Bu kaynaklar et ve yumurtadır. İftar sofrasında kesinlikle 1 yumurtanın olması çok gereklidir.Aynı şekilde sahurda da yumurta tüketimi önemlidir.

Kaliteli protein tüketimi kan şekeri düzeyini ve insülin hormon düzeyini dengeler. Kas dokularının korunmasını sağlar.

Sahurda ise yumurta kompleks karbonhidratlardan oluşan bir kahvaltı ve 2 su bardağı süt veya ayran tüketimi çok iyi besin tercihleridir. Süt proteini yavaş sindirir. Böylece kaslar daha uzun süre proteinle beslenmiş olur.

Protein sindirimini daha fazla yavaşlatmak ve kasları daha uzun süre besleyebilmek için sahurda salataya keten tohumu yağı katabilirsiniz. Sporcuların oruç tutarken iftar ve sahur arasındaki su ve sıvı alımlarını normal bireylere oranla daha fazla artırmaları gerekmektedir.