Su İçmenin Vücuda Ne Gibi Katkıları Olur

Su içtiğimiz zaman vücutta oluşan değişiklikler nelerdir?

Vücudumuzun %55‐60’ının sudan meydana geldiğini ve metabolik tüm aktivitelerde suyun rol oynadığını düşünürsek suyun vücudumuz için hayati önemini daha iyi anlayabiliriz. Özellikle kış mevsiminde su tüketimi azalır. Bunun nedeni terlemenin olmaması, sıcak içilen çay, kahve miktarının artmasıdır.

Vücut susadığını hissetmez ama ihtiyaç kışın da hala devam eder. İçilen bitki çayları, çay ve kahve vücudun su ihtiyacını karşılamadığı gibi susama hissini de azaltır. Bunun sonucunda kışın cilt kuması, kabızlık ve ödem artar. Cilt kuruması vücudun susuz kaldığının en önemli belirtisidir. Kuru cildin elastikiyeti azalır ve yaşlanmaya meyili artar.
Az su içilmesine bağlı oluşan ödem böbreklerin yeterli çalışmadığını gösterir. Böbrekler yeterli çalışmazsa toksinlerin atımı ve vücudun zararlı atıklardan temizlenmesi süreci yavaşlar. Sindirim yavaşlar ve bağırsak sorunları yaşanmaya başlayabilir. Su tüketilerek böbreklerin yeterli çalışması sağlanmadığında toksin atımına ve vücudun temizlenmesi için karaciğer devreye girer ve destek olur. Bu durumda karaciğere binen yük artar. Karaciğerin en önemli görevlerinden birisi de yağ yakımını ve enerji harcanmasını sağlamaktır…

Su içmediğimizde böbreğinde işinin bir kısmını üstlendiği için yağ yakımı üzerine etkisi azalmaya başlar. Dolaylı olarak kilo alına zemin hazırlanır. Su tüketimi diyetle alınan besinlerin sindirim ve emilimlerini kolaylaştırarak yetersizlikleri önler. Bağırsakların çalışmasını sağlayarak metabolizmanın yavaşlamasını engeller. Metabolik faaliyetler, ter, nefes ve idrarla kaybedilen suyun tamamını yerine koyabilmek için günlük 2 litre su tüketilmelidir. Su tüketimi hiç içmeyen bir birey için azar azar artırılmalıdır. Örneğin 6 öğün tüketiliyorsa ve her öğünden önce yarım çay bardağı su içilebilirse bir süre sonra susama hissi artacaktır.

Hiç su içmeyen birinin birden bire 2 litre su içmesi su sarhoşluğu, gaz ve şişkinlik yaratarak düzenli içimi engelleyecektir. Ayrıca yapılan çalışmalar öğünlerden önce içilen suyun doyma hissine katkıda bulunduğunu göstermektedir. Su içmeye başladığınızda susama hissinizin arttığını ve diğer içeceklerin tüketimini azalttığını deneyimlersiniz. Vücut daima sağlıklı olana yönelir. Su tüketiminizi artırmanızı sağlayacak bir başka öneri de uyunuzun içine birkaç dilim salatalık, biraz taze nane ve kabuk tarçın koymaktır. kaynatmadan içeceğiniz suyun içine bu lezzetleri koyduğunuzda aroma sevenler için çok işe yarayacaktır. Kışın çok fazla susamadığınız için su tüketiminizi artırmanız için en önemli kural.

Su içmeyi hatırlamanız gerekiyor. Bunun içinde daima gözünüzün önünde bir bardak su bulundurmalısınız. Görürseniz hatırlarsınız. Bir de genel olarak sabah kalkar kalkmaz 1 bardak su içmeyi prensip haline getirin. Her sabah ilk işiniz su içmek olursa metabolik temizliğinize aç karnına başlayarak sağlığınıza çok önemli bir katkıda bulunursunuz.