Uyurken Kilo Vermek Mümkün mü?

Uyurken kilo vermek için yapmamız gereken şartlar

Uyurken kilo vermemizi sağlayacak davranış değişiklikleri ve bir takım biyolojik etmenler bulunur. Sağlıklı yaşam kurallarına ve aşağıdaki önemli bilgilere uyulduğu takdirde kilo verme serüveninde başarılı olunacağına inanıyorum.

– Akşam yemekte tuz tüketimini ve fazla protein tüketimini azaltın
Besinlerin birçoğunun içinde bulunan tuzun, vücuttaki sıvı dengesinin oluşmasında önemli bir rolü vardır. Tuz kan basıncının düzenlenmesini ve sıvı dengesinin sağlanmasını sağlar. Ancak fazla tuz tüketimi özellikle de akşam yemeğinden sonra vücuttaki su dengesinin bozulmasına ve sabah kalktığımızda ciddi ödemlerin görülmesine neden olur. Sabah daha ince, daha sağlıklı uyanabilmek için akşam tuz tüketimini sınırlayın. Aynı şekilde fazla et veya protein içeriği fazla olan besin tükettiğinizde sabah ödem ve halsizlik hissedebilirsiniz.

– Öğlen yemeğinde protein tüketimini artırın
Öğlen yemeğinizde et ve yumurta gibi protein içeren gıdaların tüketimini artırarak, metabolizmanızın akşam daha hızlı çalışmasını sağlayabilirsiniz.

– Uyumadan hemen önce egzersiz yapın
Uyurken vücudun harcayacağı maksimum enerji, her bireyin kendi durumuna özel metabolizma hızı enerjisidir. Bu enerjiyi artırabilmek ve gece boyu hem uyuyup hem de metabolizma enerjisini artırabilmek için uyumadan yarım saat önce egzersiz veya kardiyo yapabilirsiniz. Ayrıca yatmadan önce yapılan spor da enerji kaybınızı artırır. Veee gece yatmadan önce yapılan egzersiz, her ne kadar hafif olsa da bir miktar yorulmanızı ve gece boyu daha rahat uyumanızı sağlayacaktır.

– Bol su için
Suyun vücudumuz için pek çok faydası vardır. Eğer az su içerseniz; böbrekleriniz yeterince çalışmaz ve böbrek yolu ile vücuttaki toksinlerin atılmasını tam olarak yapamaz. Karaciğer vücutta yağ yakımından sorumlu organımızdır. Bununla beraber yeterince çalışmayan bazı organlara da destek olur. Eğer yeterince su içmezsek karaciğer toksinleri vücuttan atabilmek için de çalışmaya başlar ve böylece daha fazla yük alır. Yağ yakımı ve enerji açığa çıkarma işi ise doğal olarak azalır. Karaciğerin görevini daha iyi yapabilmesi için böbreği çalıştırmak gerekir. Akşam yemeğinden sonra ve yatmadan 1 saat öncesine kadar toplam 4 su bardağı su içmek bize bu konuda çok yardım edecektir.

– Yatak odanızda hiç ama hiç ışık olmasın
Gece boyunca metabolizmanın hızlanmasını ve yağ yakımının sağlanması için melatonin hormonu salınımının artırılması gerekir. Melatonin hormonunun salınımı ise gece ve karanlıkla artar.

– Vücut ısınızın önemi
Çok sıcaklarda metabolizma hızı azalır. Soğuk ortamda vücut ısınabilmek için daha fazla enerji harcar. Gece yatak odasının ısısı 18 derecenin üzerinde olmazsa vücut normal sıcaklığını koruyabilmek için daha fazla enerji harcar ve uyurken zayıflamaya destek olur.

– Yeşil elma ve nane kokusu
Yeşil elma ve nane kokusunun iştah üzerinde olumlu etkisi vardır. Yatak odanızda yeşil elma aroması içeren bir koku bulundurun veya yatmadan önce burnunuza çok az nane yağı sürün. Sabah kalktığınızda açlık duygusunu azaldığını göreceksiniz.