Besin Sağlığı ve Hijyeni

Besin sağlığı ve hijyeni sağlıklı beslenmenin çok önemli bir parçasıdır. Doğru beslenme besin miktar ve türevlerine dikkat etmek kadar temizlik kurallarına dikkat etmekle de yakından ilgilidir. Bilerek veya bilmeyerek besinlerle zararlı mikroorganizmaları vücudumuza alarak hastalanabiliriz.

Besinlerin kirlenmesine neler yol açar?

A: Kimyasallar

  • Metalik bulaşmalar
  • Tarım ilaçları
  • Hormonlar
  • Nükleer artıklar

Besin Sağlığı ve Hijyeni

  • Plastikler
  • Deterjan kalıntıları
  • Gıda katkı maddeleri

Kimyasal besin kirliliğinin önlenmesi için neler yapabiliriz?

B: Doğal besin toksinleri

Zehirlenme yapabilen doğal toksin içeren besinler  

Mantar
Yeşillenmiş ve filizlenmiş patates
Bakla
Bal
Besin Sağlığı ve Hijyeni
Meyve çekirdekleri
(zerdali,kayısı,şeftali,acı badem,kiraz vb.)
Çavdar mahmuzu
Delice
Burçak
Bazı kabuklu deniz ürünleri
Bazı balıklar

Doğal besin toksinlerinden korunmak için neler yapabiliriz?

  • Kültür mantarı dışında şüpheli mantarlar kesinlikle yenmemelidir.

Besin Sağlığı ve Hijyeni

  • Patatesler karanlık ve serin ortamda saklanmalı, yeşillenmiş patatesin kabuğu kalın soyulmalı, filizlenmiş kısımlar kesilerek çıkarılmalıdır.
  • Taze bakla çiğ olarak tüketilmemelidir
  • Zerdali, kayısı, şeftali, kiraz gibi meyvelerin çekirdekleri tüketilmemelidir.
  • Tahıllara çavdar mahmuzu,delice tohumu,burçak bitkisinin tanelerinin karışması ve birlikte öğütülmesi zehirlenmelere neden olabilir. Bu nedenle tahıllara bu bitkilerin karışması önlenmelidir.

C:Biyolojik etmenler

Parazitler: Bir çok besin parazit taşıyacak özellikte olabilir.
Küfler: Besinler sıcak ve nemli ortamlarda depolanırsa küf oluşur ve mikotoksin üretebilirler.
Virüsler: Virüslerle kirlenmiş besin ve sulardan sarılık,çocuk felci vb. bulaşıcı ve tehlikeli hastalıklar geçebilir.
Besin Sağlığı ve Hijyeni
Bakteriler:Mutfakta en fazla tehlike oluşturan ve besin sağlığını ve
besin temizliğini bozan en önemli etmendir.
 

Besin zehirlenmeleri ve Besin Sağlığı ve Hijyeni

Hastalık yapıcı patojen ajanlarla kirlenmiş besinlerin yenilmesi sonucu oluşan hastalık tablosudur. İshal,kusma,bulantı, bazen baş ağrısı ve hafif ateş, zehirlenme belirtileridir.
Belirtilerin ortaya çıkışı 5-6 saat veya 1-3 gün arasında değişir.

Besin zehirlenmesinden korunmak için neler yapabiliriz?

Sağlığımızı tehdit eden bakterilerin bulaşma yolları ve besinlerimizde üremeleri kontrol altına alınmalıdır! Bunun için, besin hijyeni,
araç-gereç (ortam) hijyeni ve kişisel hijyene önem verilmelidir.
Besin Sağlığı ve Hijyeni
 

Besinlerin sağlık ve temizlik kurallarına uyarak işlem görmesi (besin sanitasyonu )

  • Sağlam, zedelenmemiş, bozuk olmayan besinler seçilmeli ve satın alınmalıdır.
  • Sebze ve meyveler iyi yıkanmalıdır.
  • Hastalık yapabilecek şüpheli besinler,özellikle küflenmiş olanlar yenilmemelidir.

Ortam hijyeni sağlamak için 

  • Hazırlama, saklama ve servis sırasında ellerle beraber, kullanılan araç- gereçlerde de mikroorganizmaların çoğalması önlenmelidir.
  • Mutfak ve yemek yenen yerlerin temizliğine dikkat edilmeli gerekli önlemler alınmalıdır. Besin Sağlığı ve Hijyeni önemli.

Besin Sağlığı ve Hijyeni

Besinlerin hazırlama, saklama ve servis edilmesi sırasında hastalık etmeni mikroorganizmalar ile kirlenmemesi için neler yapabiliriz?

Hatalı davranışlar

  • Hastayken maskesiz olarak besin hazırlama, pişirme, servis etme. Besin Sağlığı ve Hijyeni önemli.
  • Kirli ellerle çalışma

Besin Sağlığı ve Hijyeni

  • Kirli üniforma ile çalışma
  • Kep veya bone giymeme
  • Yiyecekler üzerine hapşırma, öksürme, yüksek sesle konuşma
  • Yemek hazırlama, pişirrme ve servis sırasında sigara içme, sakız çiğneme
  • Kırık, çatlak tabak ve bardak kullanma
  • Çatal, kaşık ve bardak taşırken ağızla temas edecek yerlerden tutma
  • Bulaşıkları iyi yıkamama
  • Yıkanmış kapları bez ile kurulama
  • Mutfakta sinek, böcek, kedi bulunması
  • Çöpleri açıkta bırakma