Hangi çerez hangi hastalığın tedavisinde kullanılır?
Çerezler
Kuruyemişler sağlık açısından son derece faydalı besinlerdir. Badem, fındık ve cevizin kolesterol oranının düşmesine katkı sağlar. Yapılan bir araştırma sonucunda, içeriğinde bitkisel protein, mineraller, çinko, kalsiyum, vitamin, antioksidan ve magnezyum bulunan bu kabuklu kuruyemiş insan sağlığı için son derece faydalı. Bu kuruyemişler fındık, ceviz ve badem. Araştırmaya göre, fındık, ceviz ve badem gibi kuruyemişlerin vücutta yağ alımını artırdığını, ancak bu yağların diğer yağlardan farklı olduğundan kolesterol içermediğini ve böylece vücuttaki kolesterolün düşmesine de katkı sağladığı belirtilmiş. Araştırma 7 ülkede, kolesterol seviyesine bakılmaksızın, 583 denek üzerinde yapılmış. Denekler, kolesterol düşürücü ilaç kullanmayan kişilerden oluşturulmuş. Her bir denek ortalama olareak 67 gr kabuklu kuruyemiş tüketmişler ve bu kişilerin kötü kolesterol oranında düşme olduğu tespit edilmiş. İyi kolesterolde de yükseliş olduğu gözlenmiş. Bu sonuçlara göre, beslenme alışkanlıklarımıza mutlaka ve mutlaka eklememiz geren kabuklu kuruyemişler, sağlığımız açısından son derece önemli beslenme kaynakları. Sabahları aç karnına 5 er adet ceviz fındık ve badem tüketmek, hem kalp sağlığımızı koruyacak, hem enerjimizi artıracak, hem de akıl sağlığımızı koruyacak.
Badem: Kuru ciltlerin yağlanmasını sağlar. Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. Baş ağrısı, karaciğer ve böbrek ağrılarını hafifletir. Hamilelerin zayıf düşmemesini sağlar. Sütle birlikte yenirse mideyi kuvvetlendirir. Kabızlığı giderir. Nekahet devresini kısaltır. Böbrek, mesane ve tenasül yollarındaki iltihapları giderir. Bronşit, boğaz ağrısı, anjin, boğaz yanması ve akciğer hastalıklarında faydalıdır..
Ceviz: Zekayı geliştirir. Yaprakları ve kabukları ile hazırlanan ilaçlar kanı temizler, kansızlığı giderir. İshal ve dizanteriyi keser. Verem ve şeker hastalığında hem besleyici, hem de tedavi edicidir. Kadınlarda görülen beyaz akıntıyı keser. El ve ayak donuklarında, deri çatlaklarında faydalıdır. Saç ve elleri boyamakta da kullanılır. Çok kuvvetli bir besin olduğundan fazla yememek gerekir.
Fındık: Günde bir avuç dolusu fındık yiyenlerin kalp krizine daha az yakalandığı araştırmalarla ortaya konuldu. Fındık ayrıca, bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. Vücuda kuvvet ve enerji verir. Nekahet devresinin çabuk geçmesini sağlar. Cildi güzelleştirir. Hamilelere de faydalıdır. Dövülmüş yenirse öksürüğü keser. Varise faydalıdır. Fındık yağı, böbrek ağrılarına iyi gelir. Kum ve taşların düşürülmesinde yardımcı olur. Bağırsak solucanlarını düşürür. Sarada faydalıdır.
Çerezler | Miktar | Kalori |
Ayçiçek çekirdeği (gr) | 100 gr | 560 |
Ceviz (gr) | 100 gr | 651 |
Çam fıstığı (gr) | 100 gr | 635 |
Fındık (gr) | 100 gr | 634 |
Kabak çekirdeği (gr) | 100 gr | 610 |
Karpuz, kavun çekirdeği (gr) | 100 gr | 581 |
Kestane (gr) | 100 gr | 194 |
Kestane (haşlanmış) (gr) | 100 gr | 131 |
Kestane (kavrulmuş) (gr) | 100 gr | 245 |
Palamut çekirdeği (gr) | 100 gr | 268 |
Susam (gr) | 100 gr | 582 |
Şam fıstığı (Antep) (gr) | 100 gr | 594 |
Yer fıstığı (iç kavrulmuş) (gr) | 100 gr | 582 |
Erik, mürdüm, kuru (gr) | 100 gr | 255 |
İncir (kuru) (gr) | 100 gr | 274 |
Kayısı (kuru) (gr) | 100 gr | 260 |
Üzüm (kuru) (gr) | 100 gr | 289 |
Badem, taze, adet | 4 adet | 87 |
Haşhaş çekirdeği, yemek kaşığı (10 g) | 1 Yemek kaşık | 46 |
Susam, yemek kaşığı (10 g) | 1 Yemek kaşık | 76 |
Ayçiçek çekirdeği, yemek kaşığı (10 g) | 1 Yemek kaşık | 88 |