Deniz ürünlerinin insan sağlığına olan etkileri nelerdir? ve deniz ürünleri ne kadar tüketilmeli. Bu yazımda deniz ürünlerinin değişimlerini anlatıyorum.
Deniz ürünleri ya da balık yağının (özellikle omega-3’ten zengin olanların) tüketimi kalp rahatsızlıkları ile beraber, beyin gelişimini de olumlu etkilediği bulunmuştur. Her balıkta omega-3 yağ asidi yoktur ya da miktarı çok azdır. Derin denizlerde yaşayan ve siyah etli olan balıklarda omega-3 daha yüksektir. Somon, sardalye, uskumru, ton balığı gibi balıklar omega-3 açısından daha zengindir. Ayrıca, balık ve diğer su ürünleri protein, D vitamini, B12 vitamini, selenyum ve iyot gibi vitamin ve minerallerden zengindir. Protein kalitesi ve biyoyararlığı bakımından çok değerlidir. Deniz ürünleri ne kadar tüketilmeli aşağıdaki değişim tablosunda bulabilirsiniz.
Deniz ürünlerinin proteini, lisin, kükürt içeren amino asit (sistein ve methionin) ve treonini yüksek oranda içerir; bu amino asitler karbonhidratlarda sınırlıdır. Ayrıca deniz ürünleri yoğun D vitamini ve iyot kaynağıdır. Genellikle Ca ve D vitamininin önemli bir kaynağı olduğu ve kemik mineral yoğunluğunu iyileştirdiğinden kadınlarda deniz ürünleri tüketimi artırılmalıdır.
Deniz ürünleri ne kadar tüketilmeli, değişimler
BESİN | ÖLÇÜ | MİKTAR |
Balık | 1 Yumurta Büyüklüğünde | 60 gr |
İstakoz | 1 Orta Boy | 60 gr |
Karides | 5 Orta Boy | 60 gr |
Midye | 5 Adet | 60 gr |
Diyet Ton(160 gr.lık Kutu) | 1/4 (Çeyrek) Kutu | 40 gr |
Diyet Ton(80 gr.lık kutu) | 1/2 (Yarım) Kutu | 40 gr |
Somon | 1 İnce Dilim | 20 gr |
Sardalya | 2 Adet | 50 gr |
Deniz ürünlerinin pişirilmesi
Balık pişerken dağılır çünkü bağlantı dokusu azdır. Hafif ateşte pişirmek şeklinin bozulmasını önler. Balığın çoğunlukla ızgara ve buğulama pişirilmesini tavsiye ediyorum. Balık pişerken uygulanan yöntemlere göre B vitamini kayıpları olur. Bu nedenle pişirme yöntemine dikkat etmek çok önemlidir.