Diyet Yapmadan Zayıflamının Yolları

Diyet yapmadan sağlıklı zayıflamanız için yapmanız gerekenler 

Aslına bakılacak olursa kilo verebilmek için alınan enerji ile harcanan enerji arasında fark yaratmak gerekiyor. Yani eğer günlük enerji harcamanızla beraber almanız gereken enerji 2500 kalori ise 1500 kalorilik bir beslenme programı ile kilo verebilirsiniz. 1 gr doku kaybı için 7 kalori enerji harcaması gerekir. 1000 kal enerji farkını 7 kal bölersek günde yaklaşık 143 gr zayıflarsınız. Aldığınız enerji ile harcadığınız enerji arasındaki fark iki şekilde yaratılır. Ya daha az besin tüketerek enerji alımınızı sınırlarsınız ya da harcadığınız enerjiyi yani aktivitenizi artırırsınız. Bu hesaplamaların dışında kurallı ve katı bir diyet yapmadan nasıl zayıflarız. İşte size 10 bilgi daha…

1. Günlük aktivitenizi artırmak için asansör yerine merdivenleri tercih edebilirsiniz. Arabanızı evinize veya işyerinize 5 dakika daha uzaya park edebilir veya bir durak önce inebilirsiniz. Ev işlerine biraz daha vakit ayırabilirsiniz. Akşamları moral daha düzelsin diye 10 dakika dans edebilirsiniz.

2. Öğün saat aralığınızı 3 saatin üzerine çıkartmayarak kan şekerinizin düşmesini önleyebilirsiniz. kan şekerinizin düşmesi demek insülin hormonunuzun kandaki şekeri alıp yağ olarak karın bölgenize depolaması demektir..

3. Ara öğünlerde tek başına meyve yemek yerine daha uzun süre tokluk hissi sağlayacak kepek, çavda, yulaflı ekmek türevlerini tercih edebilirsiniz.

4. Şu an ne yiyorsanız yarısını tüketerek beslenme düzeninizde hiçbir değişikli yapmadan daha az kalori alabilirsiniz.

5. Diyetinizin protein oranına, tükettiğiniz protein kaynaklarının kaliteli olmasına dikkat edebilirsiniz. Protein metabolizmayı hızlandırır. Dengeli bir beslenme programında alınan enerjinin %15’inin proteinden gelmesi bu proteininde et, balık, yumurta gibi kaliteli protein olması metabolizma hızınız için önemlidir.

6. Kabızlık metabolizma hızınızın yavaşlamasına dolayısıyla daha yavaş kilo vermenize neden olur. bu nedenle gerekli önlemleri alabilmek için haftada 2 defa kurubaklagil, günlük probiotik yoğurt, sebze ve salata tüketimini dikkate almalısınız.

7. Günde 2 litre su tüketimi kabızlığı öneyerek, karaciğere binen yükü azaltarak vücudunuzdaki ödemi artarak kilo vermenize yardımcı olur.

8. Uyurken odanızın sıcaklığını 18 derecenin üzerinde olmaması vücudunuzun ısı dengesini koruyabilmek için daha fazla enerji harcamasını sağlar.

9. Akşam yatmadan önce tüketilen yoğurt içindeki kalsiyumdan dolayı yağ yakımınızı artırır. içine birazda kırmızı acı biber eklerseniz hem metabolizmanız hızlanır hem de kabızlık sorunu yaşamazsınız.

10. Günde 8 saat kaliteli uyku vücudunuzun bir nevi şarj etmesini sağlar. Daha enerjik ve zinde olmak gün içinde aktivitenizin artmasına katkıda bulunur .