Et Tüketimi Haftada Ne Sıklıkta Olmalı

Et tüketirken sağlık açısından nelere dikkat etmeliyiz?. Et tüketimi haftada ne sıklıkta olmalı. Bu gruptaki her bir besin 6 gr protein, 5 gr. yağ içerir ve ortalama 70 kalori enerji verir. Bu yazımda genel olarak değişimleri öğreneceksiniz.

Bu grupta yer alan besinler:

Et, tavuk, balık, yumurta, ( protein içerikleri nedeni ile kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler) dır.

Et tüketimi haftada ne sıklıkta olmalı

İçerdiği Önemli Besinler :

Protein, demir, çinko, fosfor, magnezyum, B6, B12, B1 ve A vitamini, posa (kurubaklagiller) içerir.

Başlıca Görevleri:

  • Hücre yenilenmesi, doku onarımı ve görme işlevinde görev alan besin öğelerini sağlarlar.
  • Kan yapımında görevli en önemli besin öğeleri bu grup tarafından sağlanır. Et tüketimi haftada ne sıklıkta olmalı
  • Sinir, sindirim sistemi ve deri sağlığında görev alan besin öğeleri en çok bu grupta bulunur.
  • Hastalıklara karşı direnç kazanılmasında rolü olan en önemli besin grubudur.

Et tüketimi haftada ne sıklıkta olmalı

1 birim et değişimi ölçüm tablosu

Besinler                           Ölçü Birimi                                 Miktar

Köfte                                1 yumurta büyüklüğünde                           30 gr

Kıyma                              1 yumurta büyüklüğünde                           30 gr

Pirzola(Kemiksiz)             1 Küçük boy                                              30 gr

Biftek                                1 küçük boy                                              30 gr

Kuşbaşı(Yağsız)               3-4 parça                                                  30 gr

Nuar                                1 ince dilim                                                 30 gr

Tavuk Eti (Tercih Ediniz)  1 yumurta büyüklüğünde(derisiz)              30 gr

Baget But                         1 adet (derisiz)                                          50 gr

Hindi Eti (Tercih Ediniz)    1 yumurta büyüklüğünde(derisiz)             30 gr

Karaciğer                          1 yumurta büyüklüğünde                         30 gr

Et tüketimi haftada ne sıklıkta olmalı

Salam                               1 ince dilim                                               30 gr

Kokteyl Sosis                    1 Adet                                                      30 gr

Normal Sosis                     1/2(yarım) Adet                                      30 gr

Dana Jambon                    1 ince dilim                                             30 gr

Tavuk Jambon                   1 ince dilim                                             40 gr

Yumurta                             1 adet                                                     50 gr

Balık                                  1 yumurta büyüklüğünde                        30 gr

Istakoz                               1 orta boy                                               30 gr

Et tüketimi haftada ne sıklıkta olmalı

Karides                               5 orta boy                                              30 gr

Midye                                  5 adet                                                    30 gr

Diyet Ton(160 gr.’lık kutu)   1/4(çeyrek) kutu                                    30 gr

Diyet Ton(80 gr.’lık kutu)      1/2(yarım) kutu                                     30

Peynir Çeşitleri

Beyaz Peynir(Az Yağlı)        1 İnce Dilim                                          30 gr

Karper Peynir                      1 adet                                                   20 gr

Kaşar Peynir                       1/2 İnce Dilim                                        20 gr

Et tüketimi haftada ne sıklıkta olmalı?

Et tüketimi haftada ne sıklıkta olmalı

  • Etler iyi kalite protein kaynağıdır. Özellikle protein gereksiniminin arttığı, hızlı  büyümenin olduğu bebeklik, çocukluk dönemlerinde diyette mutlaka yer alması gerekir.Günlük  2-3 köfte kadar et-tavuk-balık-hindi tüketilmelidir.
  • Etin kendisi protein içerdiği için suyundan ziyade kendisi yenilmelidir. Et tüketimi haftada ne sıklıkta olmalı
  • Yağlı etlerin doymuş yağ  ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için koroner arter hastalığı, diyabet, hipertansiyon gibi hastalığı olanlar diyetisyen kontrolünde yağsız kırmızı et ve derisiz beyaz eti (tavuk, hindi) ve balık etini tercih etmelidirler.
  • Omega–3 (n-3) içeriği yüksek olduğu için sağlıklı beslenme için haftada en az  2 kez balık yenilmelidir.
  • Salam, sosis gibi et ürünlerini tüketirken yanında mutlaka C, E vitamininden zengin     bir besine yer verilmelidir. Bu besinlerin yağ oranı yüksek olduğundan sınırlı tüketilmelidir.
  • Veteriner kontrolünden geçmiş etler tüketilmelidir. Kaçak kesilmiş etler hastalık etkenlerini taşıyabilir, iyice pişirildikten sonra tüketilmelidir.
  • Pişirmede haşlama, ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmadan kaçınılmalıdır. Et konan yemeğe yağ eklememelidir.
  • Etler ızgara edilirken etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak, kömürleşme sağlamayacak şekilde ayarlanmalıdır, aksi halde kanser yapıcı maddeler oluşur. Aynı nedenle etler çok yüksek sıcaklıkta, uzun süre pişirilmemelidir.
  • Güvenilir yerlerden satın alınmalı; hemen tüketilmeyecekse soğukta veya dondurucuda saklanmalıdır.