Bu grupta yer alan besinler:
Et, tavuk, balık, yumurta, ( protein içerikleri nedeni ile kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler) dır.
İçerdiği Önemli Besinler :
Protein, demir, çinko, fosfor, magnezyum, B6, B12, B1 ve A vitamini, posa (kurubaklagiller) içerir.
Başlıca Görevleri:
- Hücre yenilenmesi, doku onarımı ve görme işlevinde görev alan besin öğelerini sağlarlar.
- Kan yapımında görevli en önemli besin öğeleri bu grup tarafından sağlanır. Et tüketimi haftada ne sıklıkta olmalı
- Sinir, sindirim sistemi ve deri sağlığında görev alan besin öğeleri en çok bu grupta bulunur.
- Hastalıklara karşı direnç kazanılmasında rolü olan en önemli besin grubudur.
1 birim et değişimi ölçüm tablosu
Besinler Ölçü Birimi Miktar
Köfte 1 yumurta büyüklüğünde 30 gr
Kıyma 1 yumurta büyüklüğünde 30 gr
Pirzola(Kemiksiz) 1 Küçük boy 30 gr
Biftek 1 küçük boy 30 gr
Kuşbaşı(Yağsız) 3-4 parça 30 gr
Nuar 1 ince dilim 30 gr
Tavuk Eti (Tercih Ediniz) 1 yumurta büyüklüğünde(derisiz) 30 gr
Baget But 1 adet (derisiz) 50 gr
Hindi Eti (Tercih Ediniz) 1 yumurta büyüklüğünde(derisiz) 30 gr
Karaciğer 1 yumurta büyüklüğünde 30 gr
Salam 1 ince dilim 30 gr
Kokteyl Sosis 1 Adet 30 gr
Normal Sosis 1/2(yarım) Adet 30 gr
Dana Jambon 1 ince dilim 30 gr
Tavuk Jambon 1 ince dilim 40 gr
Yumurta 1 adet 50 gr
Balık 1 yumurta büyüklüğünde 30 gr
Istakoz 1 orta boy 30 gr
Karides 5 orta boy 30 gr
Midye 5 adet 30 gr
Diyet Ton(160 gr.’lık kutu) 1/4(çeyrek) kutu 30 gr
Diyet Ton(80 gr.’lık kutu) 1/2(yarım) kutu 30
Peynir Çeşitleri
Beyaz Peynir(Az Yağlı) 1 İnce Dilim 30 gr
Karper Peynir 1 adet 20 gr
Kaşar Peynir 1/2 İnce Dilim 20 gr
Et tüketimi haftada ne sıklıkta olmalı?
- Etler iyi kalite protein kaynağıdır. Özellikle protein gereksiniminin arttığı, hızlı büyümenin olduğu bebeklik, çocukluk dönemlerinde diyette mutlaka yer alması gerekir.Günlük 2-3 köfte kadar et-tavuk-balık-hindi tüketilmelidir.
- Etin kendisi protein içerdiği için suyundan ziyade kendisi yenilmelidir. Et tüketimi haftada ne sıklıkta olmalı
- Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için koroner arter hastalığı, diyabet, hipertansiyon gibi hastalığı olanlar diyetisyen kontrolünde yağsız kırmızı et ve derisiz beyaz eti (tavuk, hindi) ve balık etini tercih etmelidirler.
- Omega–3 (n-3) içeriği yüksek olduğu için sağlıklı beslenme için haftada en az 2 kez balık yenilmelidir.
- Salam, sosis gibi et ürünlerini tüketirken yanında mutlaka C, E vitamininden zengin bir besine yer verilmelidir. Bu besinlerin yağ oranı yüksek olduğundan sınırlı tüketilmelidir.
- Veteriner kontrolünden geçmiş etler tüketilmelidir. Kaçak kesilmiş etler hastalık etkenlerini taşıyabilir, iyice pişirildikten sonra tüketilmelidir.
- Pişirmede haşlama, ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmadan kaçınılmalıdır. Et konan yemeğe yağ eklememelidir.
- Etler ızgara edilirken etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak, kömürleşme sağlamayacak şekilde ayarlanmalıdır, aksi halde kanser yapıcı maddeler oluşur. Aynı nedenle etler çok yüksek sıcaklıkta, uzun süre pişirilmemelidir.
- Güvenilir yerlerden satın alınmalı; hemen tüketilmeyecekse soğukta veya dondurucuda saklanmalıdır.