Gebelikte Oruç

Gebelik ve emziklilik döneminde annenin artan besin öğesi ve enerji ihtiyaçlarının tam olarak karşılanması anne ve bebek sağlığı bakımında son derece önemlidir. Bu ihtiyaçlar yeterli miktarlarda karşılanamazsa anne ve bebek sağlığında ciddi riskler oluşabilir.

Gebe ve emziklilerin eğer herhangi bir sağlık sorunlarının olmadığı doktorlarının onayı ile kabul edilirse, anne ve bebek sağlığı olması gerektiği şekilde ilerliyorsa, ihtiyaçları olan tüm besin grupları ve miktarları, almaları gereken enerji tam olarak karşılanacak şekilde oruç tutabilirler. Diabetik, hiper tansiyonu, kalp hastalığı olan gebe ve emzikli kadınları oruç tutmamaları gereklidir.

Gebelikte bulantı, kusma, mide sorunları, aşerme gibi sorunlar yaşayan anne adaylarının oruç tutmaları çok zor ve rahatsız edici olabilir.

Doğumdan hemen sonra bir döneme ramazan ayının denk geldiği emzikli annelerde vücut kendini yenileme aşamasında olduğundan, kanamalardan dolayı demir eksikliklerinin olmasından dolayı emzikliğinin ilk 3 ayında oruç tutulması önerilmemektedir.

Ramazanda oruç tutan hamile bayanların midelerinde oluşabilecek sorunları tetiklememesi bakımından gazlı içeceklerden, kahve, çay gibi içeceklerden, rafine şeker, beyaz undan yapılan ekmek ve türevlerinden, fazla yağlı, kızartma besinlerden uzak durmaları gerekir.

Gebelerin açken daha fazla yaşama riski olan halsizlik, baş dönmesi vb. sorunlarını minimuma indirebilmeleri için mutlaka sahura kalkmaları gerekmektedir. Sahur hafif, proteinden zengin besinlerden oluşmalı, kalsiyumun kaliteli kaynakları (süt, yoğurt, peynir) sahurda alınmalıdır. Bu besinler acıkma süresini uzatır ve metabolizma hızını artırırlar. Demir içeren besinleri de iftarda almak uygundur. Bu besinler etler, yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagillerdir. Kalsiyum ve demir içeren besinleri beraber aynı öğünde tüketirlerse bu iki mineral birbirinin emilimini engeller ve bu mineraller içeren besinlerin yanlış tüketimi sonucu yine yetersizlik oluşur. Özellikle iftarda demirde zengin besinlerin yanında hem demir, hem de c vitamininden zengin yeşil yapraklı sebzeler ve domates tüketilmesi demir emilimi artırır.

Gebe ve emzikli kadınların su tüketimini çok önemsemeleri ve günlük 2,5 litrenin altına kesinlikle düşmemeleri gerekmektedir.

Özelikle gebeliğin üçüncü ayından itibaren anne adaylarının kan şekeri kontrolleri çok iyi yapılmalı bir sorun tespit edilirse anne ve çocuk sağlığı göz önünde bulundurularak oruç bırakılmalıdır.

Eğer  oruç tutan anne adayları yeterli ve dengeli beslenmezse kansızlık, ödem, dişlerde ve kemiklerde kayıplar, düşük doğum ağırlıklı bebek veya prematüre bebek doğurmak, mide problemlerinde kronikleşen sorunlar, kronik kabızlık, gereksiz kilo kaybı gibi sorunlar ortaya çıkar.

Emzikli annelerde ise sür salınımı, sütün kalitesi azalır, bebek kilo alamaz. Gereksiz yere mam başlanır. Özellikle ilk 6 ay çocuğun gelişimi ve ilerdeki sağlığı için sadece anne sütünün önemi çok büyüktür.

Oruç tutarken anne adaylarının ve emzikli kadınların mutlaka bireysel özelliklerine, yaşam koşullarına, göre bir diyetisyen desteği ile kişiye özel bir oruç programı almaları en idealdir. Bu şekilde o anki duruma göre gerekli tüm besin öğesi, vitamin, mineral ve enerji ihtiyaçları tam olarak belirlenecektir. Bu belirlenen ihtiyaçları içeren besinlerinde öğünlere dağılımı ve en verimli şekilde vücutta kullanımı sağlanabilecektir.

Eğer oruç tutan hamile veya emzikli bir kadın yeterli ve dengeli olarak besleniyorsa dışarıdan herhangi bir vitamin ve mineral eklemesine gerek yoktur.