Hamilelik Sürecinde B Vitamini Eksikliğinin Bebek İçin Zararları

Araştırma egzama bulgularının kısmen anne rahmindeyken ortaya çıktığı ve cilt rahatsızlığı riskini azaltmanın yollarını bulabileceğimizi göstermek için önemlidir. Hamilelik Sürecinde B vitamini eksikliğinin bebek için zararları var mı? ve buna nasıl önlem alabiliriz. 

Hamilelik sürecinde bebeklerde egzama neden olur?

Hamilelik Sürecinde B Vitamini Eksikliğinin Bebek İçin Zararları

Egzamanın belirtileri öncelikle bebeklerde yüz, kol ve bacaklarında kızarıklık ve kaşıntının oluşmasıdır. Bebeğin cildindeki bu problem annenin B vitaminlerinden yetersiz beslenmesi veya bebeğin besin alerjisinden kaynaklanabilir. Besin alerjisinden kaynaklı olup olmadığı birtakım testlerle anlaşılabilir. Bu makalede B3 vitamini yetersizliği üzerine yapılan araştırma sonucuna yer verilmiştir.

Nikotinamid, B3 vitamininin bir şeklidir. Balık, et, tavuk, mantar, fındık ve kahve gibi gıdaların yanı sıra protein içeriği yüksek olan besinlerin çoğunda bulunan bir amino asit olan triptofan alımıyla sağlanır. Nikotinamid ve ilgili besinler vücudun bağışıklık tepkileri ve enerji metabolizması için önemlidir. B3 vitamini yetersizliğinde ilk tepki vücudun bağışıklık sisteminden gelir ki en hızlı belirtisi deride meydana gelir. Hamilelik sürecinde B vitamini eksikliğinin bebek için zararları bakımından egzama riskini göz ardı etmemeliyiz. 

Hamilelik Sürecinde B Vitamini Eksikliğinin Bebek İçin Zararları

Klinik ve Deneysel Alerji dergisinde yayınlanan araştırma, 497 kadında gebelik sırasında nikotinamid ve ilgili triptofan metabolitlerinin miktarını değerlendirdi. Hamilelik Sürecinde B vitamini eksikliğinin bebek için zararları var mı bakıldı. 6 ve 12 aylık çocuklarında egzama görülme oranları incelendi.

Sonuçlar, yüksek nikotinamid düzeyleri olan annelerin çocuklarının 12 ayda atopik egzama gelişme olasılığının yüzde 30 daha düşük olduğunu gösterdi.  

Araştırmacılar, Nikotinamidin cildin genel yapısını, nemini ve elastikiyetini artırabileceğini ve bu nedenle egzama ile ilişkili hastalık süreçlerini potansiyel olarak değiştirebileceğini söylüyor.