Hamilelikte Annenin Kan Basıncının Yükselmesi Çocuğu Etkiler mi

Hiper tansiyon önemli bir sağlık sorunu. Hamilelikte annenin kan basıncının yükselmesi çocuğu etkiler mi ve çocuklarda obezite riskini artırabilir mi?. Çocuk çağında şişmanlık uluslararası bir halk sağlığı sorunu haline gelmiştir. Dünya Sağlık Örgütü, Tahmin edilen 5 yaş ve daha altı 42 milyon çocuk obez veya aşırı kilolu olma kriterlerine uymaktadır. Bu durumun nedenleri arasında annenin gebe kalmadan önceki beslenme alışkanlıkları ve yaşam biçimi, anne sağlık sorunları, gebelik dönemindeki kilo artışı vs  gelebiliyor. Bu makalede annenin tansiyon problemi olmasının çocuk sağlığı ve kilo artışına etkileri hakkında bilgi vereceğim.

Gebeliğin ilerleyen sürecinde kadının tansiyon problemi hem anne hem bebek sağlığında riski artırabiliyor. O zaman aklımıza hamilelikte annenin kan basıncının yükselmesi çocuğu etkiler mi ? sorusu gelmeden edemiyor. Öncelikle annenin tansiyon sorunu yaşamamsı için gerekli önlemlerin alınması gerekiyor. Annenin kilo artışı kontrol altına alınması ve gerekli sağlık kontrollerini yaptırması çok önemli. Tuz ve su tüketimi düzenlenirse, fiziksel aktiviteye gereken önem verilirse ve sağlıklı beslenmeye dikkat edilirse yüksek tansiyonu daha rahat kontrol altına alabiliriz.

hamilelikte annenin kan basıncının yükselmesi çocuğu etkiler mi

Endokrin Derneği Klinik Endokrinoloji ve Metabolizma Dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, gebelik sırasında annelerin kan basıncının yükselmesi çocuklukta şişmanlık geliştirme riskini artırabilir.

Qingdao Üniversitesi’nden Ju-Sheng Zheng, “Hipertansiyonu olmayan, ancak gebelik süresince kan basıncının normal sınırların üstünde olduğu kadınlar için obez bebek doğurma risk mevcuttur” demektedir.

hamilelikte annenin kan basıncının yükselmesi çocuğu etkiler mi

Yapılan bir çalışmada

Prospektif Kohort çalışması 1999-2013 yılları arasında 88,406 anne-çocuk çifti kan basıncı seviyelerini ve ağırlığını inceledi. Bu çocuklar 4-7 yaşına gelen kadar tartılıp obez olarak belirlenenlerin kilo durumları kayıt altına alındı.Anelerinin gebelik sürecindeki kan basıncı değerleri ile kıyaslandı. Annelerde kayıt altına alınan değerler gebeliğin ilk üç aylık dönemine denk gelmekteydi. Yapılan karşılaştırmada çocuklarının aşırı kilolu veya obez olma olasılığı yüzde 49 daha yüksek olduğu sonucu çıkmıştır.

Sonuçlar olarak tüm gebe kadınların ve doktorlarının gebeliğin orta ila son dönemlerinde kan basıncındaki önemli artışları izlemeleri  gerektiğini gösteriyor. Bu durumda çocuğunuzun obez olma ihtimali de yine beslenme ile değişebilen bir yapıda olduğu da belirlenmiş olmaktadır.