Meyve Sularını Tüketme Şekilleri

Meyve insan sağlığı açısından ne kadar faydalı bir yiyecek?

Meyve suları bekletildiği her an vitamin kaybına uğruyor. Vitaminlerinden daha fazla faydalanmak için meyveleri sıkar sıkmaz tüketin!

Meyveyi bir bütün olarak tüketmek, her zaman için vitamin ve mineral kaybı olmadığı ve meyvenin posasından da yararlanıldığı için her zaman suyundan daha çok önerilir. Bu şekilde A, C, E vitaminleri, karatenoidler ve flavonoidler gibi güçlü antioksidanların ve posanın kaybı engellenmiş olur. Bu vitaminler ısı, ışık, oksijenle temas ve her türlü alete karşı duyarlıdır. Meyve sıkıldığı zaman ne kadar dikkat edilirse edilsin mutlaka vitamin kaybı, özellikle C vitaminindeki kaybı engellenemez. Meyve sıkılır sıkılmaz kesinlikle tüketilmelidir. Bekletildiği her an vitamin kaybında artış meydana gelir…

Meyve ve meyve suları yapılarındaki antioksidan maddeler sayesinde hastalıklara karşı vücut direncini artırırlar. Yüksek antioksidan içeriği ile üzüm en başta gelen meyve suyudur. Üzüm suyunun bağışıklık sistemi ve kalp damar sağlığı üzerine olumlu etkileri vardır. Tek başına son derece zengin içeriği olduğu için diğer meyve suları ile karıştırılarak içilmesine gerek yoktur.

Bunu yanında özellikle elma ve portakal suyu bazı ilaçların etkilerini azaltabilmektedirler. Bu nedenle dikkatli kullanılmalıdırlar. Bu meyve sularının kanser, kalp damar, yüksek tansiyon ve bazı antibiyotiklerin etkilerini azaltabilecekleri bildirilmektedir. Gece geç saatte içilen portakal suyu, uykusuzluk yapabilir. Ayrıca diyabet veya hipoglisemisi olan bireylerin kesinlikle tek başına meyve suyu içmemesi gerekir. Mini bir şeker yüklemesi yaparak kan şekerinin ani yükselmesine ve akabinde de hipoglisemi ataklarının artmasına neden olur.

Mutlaka meyve suyu ile beraber komplex bir karbonhidrat (kepekli, çavdarlı, yulaflı bir ekmek veya 1 kepekli galeta ) tüketilmelidir. Böylece meyve suyunun kan şekerini ani yükseltmesi engellenir. Meyve suları asla aç karnına içilmemelidir. Düşük tansiyonlu bireylerin nar suyu içmesi tansiyonu daha da düşüreceği için önerilmez zaten nar suyu hipertansiyonu olan bireyler için uygun bir içecektir. Greyfurt suyu, demir içeriği yüksek besinlerle beraber tüketildiğinde demir emilimini artırır. Gribal enfeksiyonlarda, böbreklerin temizlenmesinde çok yararlıdır. Aspirini, greyfurt suyuyla içmek ilacın etkisini iki katına çıkarır. Portakal ve mandalina çok zengin bir C vitamini deposudur. Tüm meyvelerin suları karıştırılarak içilebilir. Böylece vitamin, antioksidan değeri daha da artırılmış olur.

Kaynak : Hürriyet Aile