ORUÇ TUTARKEN EN VERİMLİ ÇALIŞMA SAATLERİ

Her şeyden oruç tutarken verimli olarak çalışabilmek için kesinlikle sahura kalkıp günlük besin ihtiyacının bir kısmını karşılamak ve çok uzun sürecek açlık zamanının biraz daha daraltmak gerekir.

Oruç ve Verimli Çalışma

Ramazanda iş yerinde verimli çalışabilmek için en uygun saatlerin 10:00-16:00 arasında olduğu belirlenmiştir.Saat 16:00 dan sonra artık bireyin kan şekerinde düşme,su ihtiyacının artması nedeni ile halsizlik,konsantrasyon eksikliği,düşük tansiyon,sinirlilik, isteksizlik gibi sorunlar oluşmaya başlar.Saat 10.00-16.00 arasında verimi sağlayabilmek için de kesinlikle sahura kalkmak gerekmektedir.Ancak sahura kalkıp,yinede belirtilen sorunları günün erken saatlerinden itibaren yaşamaya başlayanlar olabilir.bunun çeşitli nedenleri vardır.Birey sahurda kendisi için iş verimini düşürmeyecek şekilde yeterli besinleri miktar ve kalite bakımında alamamış olabilir.Yetersiz su tüketimi yapıyor olabilir.Veya  reaktif hipoglisemi, insülin direnci gibi bir metabolik rahatsızlığı vardır.Bu durumu biliyor ya da bilmiyor da olabilir.Ayrıca diabetik bireylerde de çalışma için belirlenen verimli saatlerde ciddi değişiklikler  vardır.Bu nedenle özellikle diabetik, insülin direnci, reaktif hipoglisemili bireylerin oruç tutmalarını önermiyoruz.

İftara yakın saatlerde kan şekeri çok fazla düşer. Gün boyu su içilmediğinden vücudun elektrolit dengesi (sodyum, potasyum, klordaki denge bozukluğu) bozulduğu için uyku ve yorgunluk artar.Ramazan çok önemli bir projeyi hazırlama ve verimli olmak için en uygun saatler 10:00-15:00 arasındadır.

Ramazanda günlük aktivite miktarınıza göre enerji  almanız  gerekir. Eğer ofiste masa başı bir görevde çalışıyorsanız daha az enerji gerekir ve verimli saat diliminiz uzar, daha yoğun ve aktivite gerektiren bir işte çalışıyorsanız daha fazla enerji almanız gerekir ve verimli çalışma saatinizde diliminizde daralma olur