Tahıllar, bitkilerin yenilebilen tohumlarıdır. Buğday, çavdar, mısır, pirinç ve yulaf gibi tahıl taneleri ve bunlardan yapılan un, makarna, şehriye, bulgur, yarma, gevrek ve benzeri ürünler tahıl grubu içinde yer alır. Tahıllar B12 vitamini dışındaki tüm B vitaminlerinden zengin olmasının yanında en çok B1 vitamininden zengindir. Ayrıca E vitamini içerirler. Demir, çinko, selenyum, magnezyum, bakır, manganez gibi mineraller tahılların özellikle dış kısımlarında yoğun olarak bulunduğu için rafine edilmiş kabuk kısmından tamamen ayrılmış tahıllar mineral içeriği bakımından kalitesini yitirecektir. Tahıllar Türk toplumunda temel besin grubudur ve enerji kaynağıdır.
Tahıllar
Tahıllar | Miktar | Kalori |
Soya unu (az yağlı) (gr) | 100 gr | 356 |
Soya unu (yağsız) (gr) | 100 gr | 326 |
Buğday (aşurelik) (gr) | 100 gr | 335 |
Buğday (Durum) (gr) | 100 gr | 332 |
Ekmeklik buğday unu (%80 Rand) (gr) | 100 gr | 365 |
Un (kek, pastalık buğday unu) (gr) | 100 gr | 364 |
Kepek (gr) | 100 gr | 213 |
Un (buğday) (gr) | 100 gr | 333 |
Bulgur (gr) | 100 gr | 357 |
Çavdar unu (gr) | 100 gr | 350 |
Galeta unu (gr) | 100 gr | 392 |
Mısır unu (gr) | 100 gr | 368 |
Pirinç (gr) | 100 gr | 363 |
Tarhana (gr) | 100 gr | 316 |
Yulaf unu (gr) | 100 gr | 388 |
Bezelye (hazır çorba) (gr) | 100 gr | 295 |
Domates (hazır çorba) (gr) | 100 gr | 219 |
Ezo Gelin (gr) | 100 gr | 274 |
İşkembe (hazır çorba) (gr) | 100 gr | 342 |
Mercimek (hazır çorba) (gr) | 100 gr | 235 |
Sebze (hazır çorba) (gr) | 100 gr | 227 |
Tarhana (acı) (gr) | 100 gr | 290 |
Tarhana (tatlı) (gr) | 100 gr | 280 |
Yayla (hazır çorba) (gr) | 100 gr | 252 |
Un (kek, pastalık buğday unu, su bardağı, 125 gr) | 1 Su bardağı | 455 |