Teff tahılının faydaları

Teff tahılı çok fazla bilinen bir besin değil ama üzerinde konuşulması gereken bir tahıl. Teff tahılı tüketince vücutta ne gibi değişiklikler olur? Bu makalemdem de size Teff tahılının faydaları hakkında bilgi vermek istiyorum.

Teff tahılının faydaları

TEF

Teff glutensiz, sağlık için faydalı dünyanın bilinen en küçük tahılıdır.    Etiyopya’ya özgü, önemli bir tahıl olan ve injera (Etiyopya ekmeği) veya keyta yapmak için kullanılan bir tür aşk otu türüdür. Teff, aynı zamanda Idaho ve Kansas gibi eyaletlerde yetişir ve Hindistan, Avustralya ve Amerika’da da kullanılır.
M.Ö. 8.000 ve 5.000 yılları arasında, Etiyopya yaylalarında tüketilen ilk bitki ve hayvan besinleri arasında yer alan teff üretilen en eski bitkilerden biridir.
Teff, gluten içermediği için son zamanlarda ABD’de popülerlik kazanıyor. Doğal olarak hormon seviyelerini dengelediği, bağışıklığın artmasını sağladığı, sindirimi düzenlediği, kemikleri güçlendirdiği, kardiyovasküler hastalıklar üzerine olumlu etkisi olduğu ve kilo kaybına yardımcı olduğu bilinmektedir.

Teff tahılının faydaları

Besin Değerleri

Teff tohumu çok küçük ve çapı bir milimetreden daha azdır. Bir avuç teff, geniş bir alanda yetiştirmek için yeterlidir. Teff yüksek lifli bir besindir ve zengin bir protein, manganez, demir ve kalsiyum kaynağıdır. Teff’de bulunan vitamin ve mineraller, sağlık, kilo kontrolü ve kemikler için faydalıdır.
Bir fincan pişmiş teff’in besin bileşimi:
• 255 kalori
• 1,6 gram yağ
• 20 miligram sodyum
• 50 gram karbonhidrat
• 7 gram diyet lifi
• 10 gram protein
• 0.46 miligram tiamin
• 0.24 miligram B6 vitamini
• 2.3 miligram niasin
• 0,08 miligram riboflavin / B2 vitamini
• 7.2 miligram manganez
• 126 miligram magnezyum
• 302 miligram fosfor
• 5.17 miligram demir
• 0,5 miligram bakır
• % 2.8 çinko
• 123 miligram kalsiyum
• 269 miligram potasyum
• 20 miligram sodyum

Teff tahılının faydaları nelerdir

1. Sirkülasyona Destek:

Demir eksikliğinin dünyadaki en yaygın tek besin eksikliği olduğunu biliyor muydunuz? Teffin içeriğindeki demir vücudun önemli organlarına ve bölgelerine oksijenasyonunu arttırır. Akciğerlerinizden oksijeni alıp hücrelerinize taşıyan kırmızı kan hücrelerinde bulunan ve bir protein olan hemoglobini üretmek için demir gerekir. Anemi, vücudun hücrelerine ve dokularına yeterli oksijen alamadığı zaman oluşur; Sonuç olarak vücut zayıflar ve yorgun düşer. Virginia Tech’da yapılan bir çalışmada (2008) demir eksikliği anemisinin, azalmış iş veya egzersiz kapasitesine, termoregülasyon bozukluğuna, bağışıklık sistemi bozukluğuna, GİS rahatsızlıkları ve nörobilişsel bozukluklar gibi çok çeşitli önemli sorunlara neden olabileceği belirtiliyor. Neyse ki, demir içeriği nedeniyle, teff doğal olarak anemi tedavisinde kullanılabilir.

2. Zayıflamayı Destekler:

Teff tahılının faydaları

Bakır enerji verir kas, eklem ve dokuların iyileşmesine yardımcı olması teff tahılının faydaları arasındadır. Adenozin trifosfat (veya ATP) vücudun enerji para birimidir; Yediğimiz yiyecek yakıt olarak kullanılır ve bu yakıt ATP’ye dönüştürülür. ATP, hücrelerin mitokondrilerinde oluşturulur ve bu üretimin düzgün gerçekleşmesi için bakır gerekir. Bakır, ATP sentezlendiğinde gerçekleşen kimyasal reaksiyon olan moleküler oksijenin suya indirgenmesinde bir katalizör görevi görür. Bu, bakırın vücudun enerji seviyesini yükseltmek ve yağ yakmak için ihtiyacı olan yakıtı yaratmasına izin veriyor. Bakır açısından zengin besinler tüketmek, proteini kandaki demirden arındırarak vücudun daha fazla yararlanmasını ve böylece daha iyi kullanılmasını sağlar.
Teffin lif içeriği, kilo vermenize yardımcı olabilecek diğer bir faktördür. Journal of Animal Science dergisinde yayınlanan ilginç bir araştırmasında (2010), obez atlar teff samanı ile beslendiği süre boyunca sindirim sistemlerinin düzene girdiği ve metabolik bozukluklar açısından risk altında olanlara uygun bir yem kaynağı olduğu sonucuna varıldı.

3. PMS’i (Prementürel semptomları) Hafifletir:

Diyetinize teff eklenmesi iltihaplanmayı, şişkinlik, kramp ve menstruasyona bağlı kas ağrısını azaltır. Teff, fosfor seviyesi yüksek bir gıda olduğundan, doğal olarak hormonları dengelemeye yardımcı olur. Aslında, hormon dengesizliği, PMS semptomlarını belirleyen birincil faktördür. Bu nedenle teff PMS ve krampların doğal bir çare olarak destek olur. İçeriğindeki bakır aynı zamanda enerji düzeylerini arttırır ve menstruasyon öncesinde ve sırasında halsiz ve yorgun hisseden kadınlara yardımcı olur. Bakır aynı zamanda kas ve eklem ağrısının giderilmesini ve iltihaplanmayı azaltır.

4. Bağışıklık Sistemini Destekler:

Teff, B vitaminlerinden zengin içeriği nedeni ile bağışıklık sistemini güçlendirir. Örneğin, tiamin, bağışıklık sisteminin çoğunun bulunduğu sindirim kanalının duvarlarındaki kas dokusunun korunmasına yardımcı olur. Tiamin sindirime yardımcı olduğundan vücudun yiyeceklerdeki besin maddelerini daha kolay almasına izin verir; Bu besinler bağışıklığı artırmak ve vücudu hastalıklardan korumak için kullanılır. Tiamin, gıda parçacıklarının tam sindirimi ve besin maddelerinin emilmesi için gerekli olan hidroklorik asit salınımında yardımcı olur.

5. Kemik Sağlığını Destekler:

Teff tahılının faydaları

10 milyondan fazla yetişkin, osteoporozdan etkilenmektedir ve osteoporoz yaşlılarda kemik kırıklarının önde gelen nedenlerinden biridir. Teff önemli bir kalsiyum ve manganez kaynağı olduğundan, kemik sağlığını geliştirir. Kalsiyum açısından zengin besinler, kemiklerin düzgün şekilde katılaşması için kritik öneme sahiptir. Genç yetişkinlerin vücudunun maksimum kemik kütlesine ulaşması için yeterli miktarda kalsiyuma ihtiyaçları vardır. Bu nedenle teff manganez, kalsiyum ve diğer minerallerle birlikte, özellikle kemik kırıkları ve zayıf kemiklere karşı daha duyarlı yaşlı kadınlarda, kemik kaybını azaltmaya yardımcı olabilir. Manganez eksikliği ayrıca kemikle ilişkili bozukluklar için bir risk oluşturmaktadır, çünkü kemik düzenleyici hormonların ve kemik metabolizmasına katılan enzimlerin oluşumuna yardımcı olur.

6. Yardımcı Sindirim:

Teff’in yüksek lif içeriği nedeniyle, müshil gibi çalışır ve sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur. Teff, doğal olarak kabızlık, şişkinlik, kramp ve diğer gastrointestinal sorunları hafifletme gücüne sahiptir.
Teff’in lif içeriği, sindirim enzimleri ile emilmemiş toksinler, atıklar, yağlar ve kolesterol partiküllerini alarak mideden geçer. Bu süreçte, kalp sağlığımızı geliştirmeye yardımcı olur tokluk hissettirir, sindirime ve detoks yapmaya yardımcı olur.
Yüksek lifli bir diyet, atık maddelerin hızla mideden geçmesini sağlar. Teff tüketip gün boyunca bol miktarda su içtiğinizde sizi tok tutacak ve olası bir kabızlığı önleyecektir. Teff tahılının faydaları saymakla bitmiyor.

7. Kalp-damar Sağlığını Desteklemektedir:

Teff tahılının faydaları

Teff’in tüketilmesi doğal olarak kan basıncını düşürerek kalp krizi ve inme riskini azaltması teff tahılının faydaları arasındadır. Teff, kalp rahatsızlığı riskini azaltan B6 vitamini bakımından zengindir. B6 vitamini, kan içindeki homosistein seviyelerini düzenleyerek vücuda yarar sağlar. Homosistein, protein kaynakları tüketildiğinde oluşan bir amino asit türüdür ve kandaki yüksek seviyedeki homosistein, iltihaplanma ve kalp rahatsızlıklarının gelişimi ile bağlantılıdır. B6 vitamini olmadan homosistein vücutta birikir ve kan damarı duvarlarına zarar verir. Bu, kalp krizi veya inme tehdidi ile sonuçlanan tehlikeli plak birikimi için bir aşama oluşturabilir. İskandinav Klinik ve Laboratuvar Araştırması Dergisinde 1999 yılında yayınlanan bir araştırma, hastalar folat ile birlikte B6 vitamini kullandıklarında toplam homosistein konsantrasyonlarının önemli ölçüde azaldığını buldu. Vitamin B6, yüksek homosistein düzeylerini tedavi etmeye yardımcı olur ve böylece vücut kan damarlarındaki hasarı iyileştirebilir. B6 vitamini aynı zamanda kalp hastalığını önlemede iki önemli faktör olan kan basıncını ve kolesterol düzeylerini yönetmede de rol oynar.

8. Diyabetik Belirtileri Azaltır:

Bir fincan teff tüketimi vücut için gerekli olan günlük manganez miktarının %100’ünden fazlasını sağlıyor. Manganez, glikoneogenez adı verilen bir süreçten sorumlu sindirim enzimlerinin doğru üretilmesine yardımcı olmak için gereklidir. Glükonogenezis protein amino asitlerinin şekere ve kan dolaşımı içindeki şeker dengesine dönüştürülmesini içerir. Manganezin şeker hastalığına katkıda bulunabilecek yüksek kan şekeri düzeylerini düzenlemeye yardımcı olduğu belirtilmiştir.Teff tahılının faydaları bu da diabetikler için.

9. Yüksek Proteinin Kaynağıdır:

Her gün protein içeriği yüksek olan besinlerden belli miktarda tüketilmesi metabolizmamızın, enerjimizin yükselmesi ve kan şekeri seviyemizin sabit kalmasını sağlar. Diyetinizde yeterli miktarda protein kaynağı bulunmaması halinde, düşük enerji, kas dokusunda azalma, düşük konsantrasyon ve hafıza, dengesiz kan şekeri seviyeleri ve belirli aminoasitlerin yetersizliği riskini taşırsınız. Spor Bilimleri Dergisi’nde yayınlanan 2011 yılı araştırmasında, atletler tarafından yüksek proteinli bir diyet uyğulandığında, başarının arttığı görülmüştür.

10. Bir Gluten Alternatifi Olanağı:

Teff tahılının faydaları

Teff glutensiz bir tahıldır, bu nedenle çölyak hastalığı veya gluten intoleransı olan insanlar gluten hassasiyet diyetlerine teff ekleyebilir. Çölyak hastalığı dünyada artan ciddi bir sindirim bozukluğudur. Bir kişide çölyak hastalığı varsa, gluten bağırsak villusunu hedef alan bir bağışıklık reaksiyonuna neden olur. Hastalık malnütrisyon ile bağlantılıdır ve vücudun her semptomunu etkiler. Çölyak hastalığının ya da gluten intoleransının ortak belirtileri arasında karın şişkinliği ya da ağrı, anksiyete, eklem veya kemik ağrısı, kabızlık, deri döküntüleri, kusma, kötü kokulu yağlı dışkı ve kronik ishal sayılabilir. Gluten intoleransı çölyak hastalığından 30 kat daha yaygındır.

Teff Nasıl Kullanılır?

Teff tahılının faydaları

Teff pişirme, quinoa’ya benzer; Hızlı ve kolay pişer. Tahıl nasıl pişirilir:

1. Orta boy bir tencereye 1 fincan teff ve 3 fincan su ekleyin.
2. Su kaynamaya başladığında, ısıyı biraz artırın ve kapakla örtün.
3. Teffi 15-20 dakika sonra ocağı kapatabilirsiniz.
Teff lapası popüler bir yemektir; Quinoa Pilavı ile aynı şekilde yapabilir.
Teff ile yapılan Etiyopya ekmeğine injera denir.