Tuz tüketiminin kan basıncı üzerine etkisi

Tansiyon hastası olmamak için fazla tuzdan uzak durun. Yemeklere eklenen extra tuz ve tuzlu yiyeceklerin fazla tüketilmesi yüksek tansiyon geliştirme riskini önemli ölçüde artırır. Japonya’da normal kan basıncına sahip yetişkinler üzerine yapılan bir araştırma, ömür boyu düşük tuzlu bir diyet sürdürmenin önemini vurgulamaktadır. Araştırmacılar tuz tüketiminin kan basıncı üzerine etkisi ve sonuçlarını incelemişlerdir.

Amerikan Kalp Derneği Dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, diyetlerinde giderek tuz miktarını artıran ve sürekli olarak daha yüksek tuzlu bir diyet ile beslenen insanlar, yüksek tansiyon geliştirme riski altında sonucuna varılmıştır.

Tuz tüketiminin kan basıncı üzerine etkisi

Normal bir kan basıncına sahip olan 4000’den fazla insanın katıldığı bir Japon araştırmasında, neredeyse yüzde 23’ü üç yıllık bir süre içinde yüksek tansiyon geliştirdi. En fazla tuz yiyenler çalışmanın sonunda yüksek tansiyona sahip olma olasılıkları yüksekti. Sodyum alımını kademeli olarak arttıran katılımcılar da kademeli olarak daha yüksek kan basıncı gösterdi.

Araştırmacılar, rutin bir kontrol için sağlık kuruluşunu ziyaret eden kişilerin idrarındaki sodyum miktarını analiz ederek bir kişinin aldığı tuz miktarını tahmin etti ve yaklaşık üç yıl boyunca takip idrar analizi yaptı.

Çalışmanın sonucunda en az sodyum tüketen insanlar günde 2,925 mg tüketirken, en fazla sodyum tüketenler günde 5,644 mg tüketiyordu.

“Çalışmada sodyum tüketiminin yıllar içerisinde artışının bir önemi olmadığı belirtildi. Her iki grup da yüksek tansiyon geliştirme riski altında bulunmuştur. Tuz tüketiminin kan basıncı üzerine etkisi vardır denilmiştir.

Bu çalışma, ömrü boyunca düşük tuzlu bir diyet sürdürmenin önemini vurgulamaktadır. Diyetteki tuz ile yüksek tansiyon arasında güçlü ilişkiler gösteren diğer çalışmaların bulgularını teyit etmektedir.

Sugiura, araştırmanın Japon katılımcılara odaklanmış olmasına rağmen bulgularının Amerikalılar için de geçerli olduğunu söyledi.

Tuz tüketiminin kan basıncı üzerine etkisi

Amerikalılar günde ortalama 3,500 miligram sodyum tüketmekte, bu da herhangi bir halk sağlığı grubunun önerdiğinden yaklaşık 1,000 miligram daha fazladır. “Sodyum alımının azaltılması, bir kişinin geçmişine  hayat kurtarabilir ve kalp sağlığını iyileştirebilir”. Amerikan Kalp Derneği, günde 1,500 mg’dan fazla sodyum tüketimini önermemektedir.

Tuz tüketiminin zararları

Bazı insanlarda sodyum vücutta fazla sıvı tutması nedeniyle kan basıncını arttırır ve kalbinize ek bir yük oluşturur. Yüksek tansiyon, kalp krizi, inme ve kalp yetmezliği için büyük bir risk faktörüdür.

Diyette sodyumun yüzde 75’inden fazlası, işlenmiş gıdaya eklenen tuzda bulunur. Amerika Birleşik Devletleri’nde her 10 kişiden 9’u fazla sodyum tüketiyor.

Yüksek sodyum tüketimi yaşalnma etkilerini kötüleştirebilir.