Ürik asit yüksekliği (hiperürisemi) kanda ürik asit yüksekliği demektir ve 40 yaş üstü kişilerde %10-15 civarında bulunur. Ürik asitten zengin besinler dikkat. Yapımında fazlalık ve atılmasında azalma olduğu durumlarda kan düzeyi artar. Yükseklik yapısal olabileceği gibi bazı faktörlerin sonucu olarak da kan düzeyi artar.
Ürik asit ile ilgili beslenme önerilerine dikkatli bir şekilde uyarsanız, doktor takibi ile beraber bir ay içinde belirgin değişikliği görebilirsiniz. Kan ürik asit düzeyinizin yüksek olmasını önemsemelisiniz. Dikkat etmezseniz ilerde ciddi eklem ağrıları ile seyreden Gut hastalığına yakalanabilirsiniz. Aşağıda belirttiğimiz uzak durmanız gereken besinleri belli bir süre yasaklıyoruz. Ürik asit düzeyinizi kontrol altına aldıktan sonra kontrollü bir şekilde tüketmye başlayabilirsiniz.
- Şeker hastalığı
- Tiroid bezinin fazla çalışması
- İdrar söktürücü ilaçlar
- Alkol alımı
Hastaların %75’inde şikayet olmaz. %25’inde ise çeşitli problemler görülür:
- Eklem iltihabı (artrit)
- Böbrek taşları
- Böbrek hastalığı
- Kemiklerde ürik ait depolanmaları
- Ürik asit yüksekliğinde diyet önemlidir. Diyet ile ürik asit düzeyini %25 civarında düşürmek mümkündür
Aşağıdaki besinler ürik asitten zengin besinler olduğu için kesinlikle uzak durulmalıdır:
- Sakatat (ciğer, yürek, dalak, böbrek, işkembe vb) Ürik asitten zengin besinler arasındadır
- Küçük balıklar (hamsi, sardalya, vb). büyük balıkları tüketmenizde herhangi bir sakınca yok.
- Midye, karides, havyar, istiridye
- Et suları: Bundan özellikle kaçınmak gerekir. Ürik asit suda erir ve bol miktarda et suyuna geçer
- Nohut, mercimek, fasulye, gibi baklagiller
- Maya ve maya içeren besinler
- Büyük balık, kırmızı et, kümes hayvanları da yukarıda sayılanlar kadar yüksek olmasa da ürik asitten zengindirler. Bunları haftada 1 defadan fazla yemeyin. Ürik asitten zengin besinler dikkat.
Düşük miktar ürik asit içerenler (bunları rahat yiyebilirsiniz):
- Peynir, mısır, mısır ekmeği
- Yumurta
- Meyve suları ve meyveler
- Dondurma (kolesterolü yüksek olan ve kilo problemi olanlar kaçınmalı)
- Süt
- Makarna
- Kuruyemiş
- Çay
- Beyaz pirinç
- Sebzeler (kuşkonmaz, karnabahar, mantar, yulaf ezmesi, ıspanak dışında)