Bilinçli Yemek Yemenin Bedene Faydaları

Bilinçli beslenmek sağlığınız ve geleceğiniz için yapacağınız en güzel yatırımdır.Her şeyi bilinçli bir şekilde yapmanın her zaman faydalarını görürüz. Birçoğumuz “sadece bir lokma” diye başladığımız abur cubur paketini ya da yenilecek herhangi bir şeyi bitirdiğimizi fark etmeyiz bile. Bilinçli beslenmek bu tarz durumların önüne geçmek adına çok önemlidir. Bu farkındalığa sahip olunduğunda, yemek yemek üzerine düşünceler ve takıntılar da azalmaktadır.

bilinçli beslenmek

Yemeğinizi yerken duygusal bir deneyim biçimine getirin. Yiyeceklerinize bakın, koklayın ve tadına varın. Yemek yemenin dışında başka hiçbir iş yapmadan her lokmayı tatmak için kendinize izin verin. Böylece yalnızca yediklerinizin tadına varmakla kalmayıp aynı zamanda size yararlı olup olmadığını da saptarsınız. Tat alma noktalarınızın ötesine geçip derin, temelden bir duyguya kapılıp kapılmadığınıza dikkat edin.

Yalnızca tat alma duyunuz için yemek yiyip bedeninize kulak vermezseniz, size yolladığı sinyallerin farkında bile olmazsınız. Tat alma noktalarınızın ötesine geçip, bedeninizin derinliklerine inmelisiniz. Yemek yeme deneyimini ne kadar bilinçli yaşarsanız, yediğiniz yemek sizi o kadar derinden tatmin eder. Bu da tıka basa yemenin, yeme krizlerinin önüne geçmenin en güzel yollarından biridir. Zaman içinde sadece bedeninizin gereksinim duyduğu yiyecekleri seçeceğinizden eminim.

Bilinçli beslenmek alışkanlığını kazanmak, beklenilenden uzun sürebilir; ancak gereken sabır ve özen gösterildiğinde mutlu sona ulaşacağınızdan emin olabilirsiniz.

bilinçli beslenmek

Bilinçli  beslenmek ve bunu alışkanlık haline getirmek için yapılabilecekler

  • Sabredin, çalışın ve asla vazgeçmeyin. Bunu belirleyecek sizsiniz. Bu alışkanlık ile birlikte, sürekli yeme isteğinizden ve anlamsız öğünlerden, gereksiz abur cuburlardan kurtulabilirsiniz.
  • Yavaş çiğneyin. Yemeğinizden bu sayede gerçek zevki alabilirsiniz.
  • Yemeğe konsantre olun. Yemeği, tüm duyularınızla algılamaya çalışın. Önce koklayın, görüntüsü ile gözünüze hitap etmesini sağlayın. Ağzınızda tadını hissedin.
  • Yoğun bir hayata sahip olmanız sizi engellemesin. Konsantre olarak yemek yeme şeklini en az haftada bir kere gerçekleştirin. Haftada bir kere yemeğinizi ne yediğinizin farkında olarak tek başınıza yiyin.
  • Yemek sırasında tüm elektronik aletlerden uzaklaşın. Asla televizyon karşısında yemek yemeyin, bilgisayarda çalışırken atıştırmalıklardan uzak durun. Cep telefonunuzu yemek masasından uzaklaştırın.