Buğday, pirinç, mısır, çavdar ve yulaf gibi tahıl taneleri ve bunlardan yapılan un, bulgur, yarma, gevrek ve benzeri ürünler bu grup içinde yer alır.
1 ince dilim ekmek değişimi
BESİN | ÖLÇÜ | MİKTAR |
Beyaz Ekmek | 1 İnce Dilim | 25 gr |
Kepek, Çavdar, Yulaf Ekmeği | 1 İnce Dilim | 25 gr |
Kepek, Çavdar, Yulaf Ekmeği | 1 İnce Dilim | 25 gr |
Etimek | 2 İnce Dilim | 20 gr |
Galeta | 1 Adet | 20 gr |
Grissini | 2 Adet | 20 gr |
Diyet Bisküviler | 1/2 (yarım) paket | 20 gr |
Pötübör Bisküvi | 3 Adet | 18 gr |
Kestane | 3 Adet | 30 gr |
Beyaz Keblebi | 1/2 (Yarım)Çay Bardağı | 20 gr |
Haşlanmış Mısır | 1/2 (yarım) Orta Boy | 80 gr |
Patlamış Mısır | 1 Su Bardağı | 20 gr |
Tane Mısır | 4 Yemek Kaşığı | 30 gr |
Patates | 1 Orta Boy | 90 gr |
Simit | 1/4 (çeyrek) Adet | 25 gr |
Yufka | 1/4 (çeyrek) Adet | 25 gr |
Yulaf Ezmesi | 2 Yemek Kaşığı | 15 gr |
Müsli | 2 Yemek Kaşığı | 15 gr |
Mercimek, Tarhana, Şehriye, Yayla Çorbası | 1 Kepçe | 125 ml |
Erişte | 2 Yemek Kaşığı | 15 gr |
Kısır | 2 Yemek Kaşığı | 15 gr |
Kuskus | 2 Yemek Kaşığı | 15 gr |
Makarna | 2 Yemek Kaşığı | 15 gr |
Bulgur Pilavı | 2 Yemek Kaşığı | 15 gr |
Pirinç Pilavı | 2 Yemek Kaşığı | 15 gr |
İçerdiği Önemli Besinler ve Başlıca Görevleri
Tahıl ve tahıl ürünleri vitaminler, mineraller, karbonhidratlar (nişasta, lif) ve diğer besin öğelerini içerir. Bu nedenle sağlık açısından önemli besinlerdir. Tahıllar, protein de içerir. Bu proteinin kalitesi düşük olmakla birlikte kurubaklagiller ya da et, süt, yumurta gibi besinlerle bir arada tüketildiklerinde protein kalitesi arttırılabilir. Tahıllar, ayrıca bir miktar yağ da içerirler. Tahıl tanelerinin yağı vitamin E’ den zengindir. Tahıllarda A vitamini aktivitesi gösteren öğelerle, C vitamini hemen hemen yoktur. Tahıllar B12 dışındaki B grubu vitaminlerinden zengin, özellikle B1 vitaminin (tiamin) en iyi kaynağıdır. Bu vitaminler tahıl tanelerinin çoğunlukla kabuk ve özünde bulunur. Mineraller ve vitaminler bakımından zengindirler. Folik asit, A vitaminin ön öğesi olan beta-karoten, E, C, B2 vitamininden zengindir. Ayrıca kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, posa ve diğer antioksidan özelliğe sahip bileşiklerin önemli kaynağıdır. 1 ince dilim ekmek değişimi yerine geçen besinleri inceleyebilirsiniz.
Ekmek ve tahıl grubu için öneriler
- Tam tahıl ürünlerini tüketin.
- Tüketilecek miktar bireyin ağırlık ve bedensel çalışma durumuna göre değişir. Az hareketli, şişman bireylere günde 3 ince dilim ekmek (75 g) yeterli iken zayıf bireyler, ağır işte çalışanlar bunun 3-5 katını yiyebilirler.
- Tam tahıl ürünleri günde 6 porsiyon (6 dilim ekmek veya 3 dilim ekmek, 1 kepçe unlu çorba, 4 yemek kaşığı pilav gibi) tüketilebilir. Ağır işte çalışan ve enerji gereksinimi fazla olanlar bu gruptan daha fazla tüketebilirler.
- Protein ve vitamin içeriğini arttırmak için diğer besinlerle (kuru baklagiller, süt ve ürünleri) birlikte tüketin.