Abur cuburun bağımlılık oluşturan zararları

Abur cubur yeme bağımlılığının önüne nasıl geçilebilir? Abur cuburun bağımlılık oluşturan zararları nelerdir merak ediyorsanız sizin için yazdım. Şimdiye kadar abur cubur yemeyi kesmeye çalışıp başaramamış olabilirsiniz. Rasyonel, bilinçli zihnimiz bizim için kötü olduklarını “biliyor”. Buna rağmen, beynimizin başka bir kısmı aynı fikirde gibi görünmeyebiliyor. Bazı insanlar bu problemi yaşamazlar ve yedikleri gıdaları kolayca kontrol edebilirler. Bazıları, bunun irade yetersizliğinden kaynaklandığını düşünse de, durum bundan çok daha karmaşık olabilir. Gerçek şu ki abur cuburlar beyindeki ödüllendirme sistemini uyuşturucu gibi uyarıcı ilaçlarla aynı şekilde teşvik edebiliyor. Duyarlı insanlar için, abur cubur yiyecekler yemek,  uyuşturucu bağımlılığıyla aynı biyolojik temelde olan tam bağımlılığa neden olabilir.

Abur cuburun bağımlılık oluşturan zararları

Gıda Bağımlılığı Nasıl Çalışır?

Beynimizde ödül sistemi diye bir sistem var. Bu sistem, hayatta kalmamızı teşvik eden şeyleri yaparken “ödüllendirmek” için tasarlandı. Buna, yemek yeme gibi davranışlar da dahildir. Beyin, yemek yediğimizde, “doğru” bir şey yapıyor olduğumuzu ve beynimiz tarafından zevk olarak yorumlanan nörotransmitter dopamin gibi iyi hissetmemizi sağlayan maddelerin salınımını artırıyor. Beyin, ödül sistemi dopamin salgısını artıracak davranışları araştırmak için kablolanmıştır.

Marketlerdeki abur cubur gıdaları, doğal ortamdayken hiçbir katkı maddesi içermeyen besin maddelerini atıştırmaktan daha fazla bağımlılık yaratabiliyor

Bir elma ya da bir biftek yemek ılımlı bir dopamin salınmasına neden olabilir. Ancak, özel olarak katkı maddesi, renklendirici vs ile daha cazip hale getirilmiş markette satılan dondurma yemenin inanılmaz derecede ödüllendirici olabilir. Çünkü bunun büyük bir miktar dopamini serbest bıraktığı belirlenmiştir. Bağımlı olan insanlar ödül sisteminde dopamin salınımı yapan bir şey yaptığında (örneğin bir sigara içmek veya bir Snickers barını yiyerek) dopamin reseptörlerini çlıştırmaya başlayabilir.

Abur cuburun bağımlılık oluşturan zararları

Abur cuburun bağımlılık oluşturan zararları ne olabilir. 

Kilo artışı, depresyon, mutsuzluk ve ve ve ……….Beyin dopamin miktarının çok yüksek olduğunu gördüğünde dengeli tutmak için dopamin reseptörlerini çıkarmaya başlar. Daha az reseptöre sahip olduğunuzda, aynı etkiye ulaşmak için daha fazla dopamine ihtiyaç duyarsınız. Bu da, daha önce olduğu gibi aynı ödül seviyesine ulaşmak için daha fazla abur cubur yemek yemeye neden olur.

Buna bir tür dejavu diyebiliriz. Daha az dopamin reseptörünüz varsa, o zaman çok az dopamin aktivitesine sahip olacaksınız ve abur cubur yemeyince mutsuz hissetmeye başlayacaksınız.

Bağımlılık duygusal bir davettir, özlemdir. En sevdiğiniz TV şovunu izlerken, köpeğinizi gezintiye çıkardığınızda veya sıradan herhangi bir şey yaparken birden bire bir şey olur. Ani bir çikolata, hamburger vs yeme isteğiniz geliyorsa duygusal olarak yemek yeme söz konusu olabilir. Duygusal yemek yeme. Gerçek bir özlem, beynin dopamin ihtiyacını karşılama ile ilgilidir. Vücudun enerji veya beslenme ihtiyacıyla bir ilgisi yoktur.