Endorfin ve Seratonin Vücudumuzdaki Etkisi

Endorfin ve seratonin vücudumuz için ne kadar gerekli? Endorfin ve seratonin vücudumuzdaki etkisi ne kadardır.? Bu nörotransmitterler beyinde üretilen ve ruh halini de etkileyen sinir hücreleri arasında elektrik sinyallerini taşımakla görevli beyin kimyasalarıdır. Endorfin ve serotonin beyin kimyasını etkileyen nörotransmitterden ikisidir. Endorfin genelde hazla ilişkilendirilse de, endorfinin birincil tetikleyicileri stres ve acıdır. Serotonin rahatlamayı ve sakinleşmeyi sağlayan kimyasaldır; mutluluk, canlılık ve zindelik hissi veren bir nörotransmitterdir. Eksikliğinde depresif, yorgun, sıkılgan bir ruh hali görülür. Triptofan olarak adlandırdığımız bir çeşit amino asit içeren besinler serotonin düzeyini yükseltmektedir. Triptofan içeren besinler yumurta, badem, hindi eti, tavuk, soya, süt ve sütürünleri, mandalina, muz, kakao, susam, fıstık, biftek, un, kahvaltılık tahıllardır. Serotonin yapımını artıran besin öğeleri ayrıca omega-3 yağ asidi, yeşil bitkilerde bulunan folik asit, magnezyum ve çinkodur.

Endorfin ve Seratonin Vücudumuzdaki Etkisi

Serotoninin beyinde serbest kalması içinse karbonhidrat değeri yüksek besinleri tüketmek gerekir. Şeker, makarna gibi karbonhidrat oranı yüksek yiyecekleri tükettikten sonra vücutta sakinleşme ve hafif bir uyku eğilimi serotonin etkisi ile oluşur. Vücutta dolaşımda endorfin ve serotonin miktarı herkes için farklıdır. Düşük endorfin seviyelerine vücuttaki mineraller ve vitaminlerin eksikliği neden olabilir. B vitamini eksikliği, özellikle B12, C vitamini, çinko, demir ve potasyum gibi minerallerin eksikliği endorfin seviyelerini düşürebilir. B vitamini yönünden zengin besinler genellikle serotonin üretimini teşvik eder. Tiamin ve folik asit gibi B kompleks vitaminleri serotonin üretimini etkiler. Beyin serotonin üretmek için bir amino asit olan triptofanı kullanır. Triptofanın serotonine dönüşmesi için B6 vitamini gereklidir. Yeşil yapraklı sebzeler, balık, kümes hayvanları ve öğütülmemiş tahıllarda bolca bulunan B6 vitamini açısından zengin gıdalar nörotransmitterlerin üretimini etkileyerek ruh halinizi yükseltmesine yardımcı olurlar..

Endorfin ve Seratonin Vücudumuzdaki Etkisi Hangi Besinlerde

BİTTER ÇİKOLATA

İçeriğindeki fenilalaninle serotonin, dopamin gibi ruh halini yükselen hormonların üretimini arttırır. Mutluluk hissi veren endorfini serbest bırakmak için beyni teşvik eder. Ayrıca bünyesinde potasyum, bakır, magnezyum, demir ve gibi mineralleri bulundurur. Endorfin ve seratonin vücudumuzdaki etkisi için en başta gelen yiyecektir.

Endorfin ve Seratonin Vücudumuzdaki Etkisi

YOĞURT

Beyin, sinirler arasında hareket eden nörotransmitter adı verilen kimyasal maddeler aracılığıyla iletişim kurar. Yoğurt mutlu olmanızı kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacak nörotransmitterler için gerekli olan kalsiyum ve proteinden zengindir.

CEVİZ

Omega-3 yağ asitlerinden yana zengin olan ceviz mutluluk için birebir. Ceviz ayrıca depresyonla savaşmaya yardım eden B6 vitamini, triptofan, ve folat (B9 vitamini) iyi bir kaynağıdır.

Endorfin ve Seratonin Vücudumuzdaki Etkisi

SOMON

Mutluluk için, Omega-3 yağ asitleri, D vitamini ve B12 vitamini ile dolu somon balığı tüketmelisiniz. Somon beyindeki iyi hissetmenizi sağlayacak nörotransmitterlerin düzeylerini artıracak besin maddeleri ve ruh halini iyileştiren B12 vitamini içerir.

MUZ

Muz, potasyum, triptofan, B vitaminleri, fosfor, lif, demir ve magnezyum gibi mineraller, içerir. Özellikle içerdiği B6 vitamini, depresyon semptomları azaltmak gibi beyinde dopamin ve serotonin gibi nörotransmitterlerin salgılanmasına yardım eder. Endorfin ve seratonin vücudumuzdaki etkisi için tüketilmelidir.

Endorfin ve Seratonin Vücudumuzdaki Etkisi

HİNDİ

Hindi eti triptofan açısından zengin bir kaynaktır, aynı zamanda depresyon ve stresle mücadeleye yardımcı serotoninin üretimi için gerekli başka bir amino asit olan tirozin içerir.

ÇİLEK

Endorfin düzeyini yüksek tutmak istiyorsanız, beslenmenizde B ve C vitaminleriyle demir ve çinkonun bol olmasına dikkat edin. Çocukların çok sevdiği çilek de bunlardan biri.

Güneşin UV ışınları ve kokular

Gün ışığının eksikliği D vitamini seviyesini azaltabilir. Açık havada dolaşmak, yüzmek ve güneşlenmek iyi gelir. Bazı kokuların endorfin üretimini etkileyerek ruh halinize olumlu etkileri olur. Örneğin, vanilya ve lavanta kokusu genellikle depresyonla ilişkili anksiyeteyi azaltmaya yardımcı olur. Sıcak duş almak, olumlu düşünmek, müzik dinlemek, arkadaşlarla bir arada olmak da mutluluğunuzu artırır.