Hangi Besinler Tok Tutar

Bazı besinler daha çok tutucudur. Bu besinler tüketildiğinde daha geç acıkırız.

Kompleks karbonhidratlardan zengin kurubaklagiller, tahıllar, tam buğdaydan yapılmış esmer ekmek, kepekli pirinç ve makarna gibi besinler, sebze ve meyveler daha uzun süre acıkmamızı sağlarlar. Bu besinler aynı zamanda posadan da zengindir. İçerdikleri posa kan şekerinin çabuk yükselmesini engeller. Karbonhidrat içeren bir besin tüketildiği zaman kan şekeri yükselir ve beyin pankreasa hemen ‘insülin’ hormonu salgılayarak kan şekerini düşür sinyalini verir. İnsülinin görevi kandaki şekeri hücre içine sokmaktır. Kan şekeri hücre içine girince kan şekeri düşer ve tekrar acıkma başlar. İftardan sonra kan şekerinin düşmesini önlemek için glisemik indexi düşük besinlerle beslenmeye özen gösterilmelidir.

Hangi Besinler Tok Tutar

Ramazanda açlık hissini azaltmak için özellikle glisemik indexi dşük olan besinleri önermekteyiz. Glisemink indexi düşük olan besinler kepekli, bol posalı besinlerdir. Bunlar kepekli ekmek, pirinç, makarna, kurubaklagiller, sebzelerdir.

Nişasta içeren besinlerin (patates, ekmek, pirinç, mısır) glisemik indeksleri yüksektir.

Çözünebilen posanın glisemik indeksi düşüktür ve karbonhidrat emilimini azaltıcı etkisi vardır. Yavaş yemek yemek sindirim ve emilimi yavaşlatacağından daha düşük bir glisemik yanıt oluşur.