Birbirini Etkileyen Sinerjik Besinler

Yiyeceklerin sinerjik etkileri vücutta nasıl değişikliklere sebep olur?Birbirini etkileyen sinerjik besinler nelerdir? Son zamanlarda çok sık duyulan “besin sinerjisi”, “gıdaları tüketirken eşleştirerek, en faydalı hale gelmesini sağlamak” anlamına geliyor. Uzmanlar bu konuda çalışmalarına hızla devam ediyor. Söz gelişi, özellikle prostat kanserine karşı çok faydalı olduğu bilinen domates ve brokoli, birlikte tüketildiğinde kanserle savaşan enzimleri güçleniyor. Domatesin içinde bulunan likopen ile brokolinin içindeki enzimlerle birleşince prostat kanseri üzerinde ciddi etkiler yaptığı kanıtlanmıştır.

 Uzman Diyetisyen Nesrin Eriş konuyla ilgili örnekleri şu şekilde sıralıyor:

– Kırmızı Et ve Brokoli:

Kırmızı ette bulunan demir molekülünün, ince bağırsakta emilimini yani vücuda alınan miktarını artırmak için; az bir haşlama suyunda, suyu iyice çektirilerek pişirilmiş brokoli ile beraber servis yapılırsa, brokolide bulunan C vitamini demir ile birlikte sinerjik etkiye girer ve demirin emilimini artırır. Kansızlık sorunu çeken kişiler için ideal bir öğün seçeneğidir.

Birbirini Etkileyen Sinerjik Besinler

– Maydanoz ve Semizotu:

C vitamininden zengin bu ikili, iyice yıkanıp yoğurtla soslanıp ya da çiğ salata şeklinde tüketilirse, özellikle hanımların selülit sorunlarına etkili bir çözüm olur.

Birbirini Etkileyen Sinerjik Besinler     Birbirini Etkileyen Sinerjik Besinler

– Vişne ve Yulaf:

Bu iki besinin bir arada tüketilmesinin, kan şekerini düşürücü ve dengeleyici etkisi vardır. Yulaf çözünebilen lif içeriğiyle, vişnenin meyve şekerinin daha yavaş salınmasını sağlayarak kan şekerini dengeler.

Birbirini Etkileyen Sinerjik Besinler   Birbirini Etkileyen Sinerjik Besinler

– Kahve ve Bitter Çikolata:

Hanımlar müjde! Kahvenin antioksidan etkisi, çikolatanın mutluluğu ve enerjisi ile birleşince metabolizmayı hızlandırıcı,  yağları yakıcı etkisini ortaya çıkarır. Günde 2 fincan Türk kahvesi içilmesi önerilir.

Birbirini Etkileyen Sinerjik Besinler

– Domates ve Zeytinyağı:

Domateste bulunan likopen maddesi, antioksidan özellikli ve kanserle savaşan bir moleküldür. Ayrıca domateste A vitamini vardır bu vitamin yağda eriyen özelliktedir. Bunun için zeytinyağı içinde çözünür ve vücutta kullanılabilir hale gelir. Sonuçta birlikte tüketildiğinde daha güçlü bir etkiye sahiptir.

Birbirini Etkileyen Sinerjik Besinler

– Barbunya Pilaki ve Limon Suyu:

Bu birliktelik müthiş bir besin kombinasyonudur. Bakliyat grubundan olan barbunya, bol lifli, bitkisel protein içeren bir kurubaklagildir ve içeriğinde bulunan demirin emilimi düşüktür. Bol C vitamini içeren limon suyu ile beraber tüketildiğinde demir emilimi artar.

Birbirini Etkileyen Sinerjik Besinler Birbirini Etkileyen Sinerjik Besinler

– Balık ve Sarımsak:

Balık yağı kolesterolü düşürür. Sarımsak ise kalp sağlığını korur. İkisi bir araya gelince, enfeksiyonlara karşı dirençli bir etki oluşturur.

Birbirini Etkileyen Sinerjik Besinler

– Siyah Üzüm ve Yaban Mersini:

Bu iki antioksidan meyve bir araya gelince, ayrı ayrı tüketilmesinden daha fazla güçlü bir antioksidan oluşmasına sebep olur. Kanser hücreleri ile savaşıp, cilde iyi gelen ikili, kişinin kendisini daha enerjik ve tazelenmiş hissetmesine yardımcı olur.

Birbirini Etkileyen Sinerjik Besinler

– Fındık, Fıstık, Badem ve Az Yağlı Anne Keki:

Fındık ve fıstık bizim için çok değerli olan doymamış yağ asitleri içerir. Bu değerli yağlar kötü kolesterolü düşürür. Bu lezzetli ikili karbonhidratların emilimini azaltır ve kan şekerini düşürüp dengeyi sağlar.

Birbirini Etkileyen Sinerjik Besinler Birbirini Etkileyen Sinerjik Besinler

– Yulaf, Kepek ve Kendi Şekeriyle Yapılmış Ev Reçeli:

Özellikle tatlı krizine engel olamayan ya da özel günlerde tatlı isteğini gidermek isteyen hanımlara güzel bir tüyo. Bu ikili kolesterolü düşürerek tatlı isteğini bastıran sağlıklı bir seçenektir.

– Ispanak ve Yeşilbiber:

Ispanakta bulunan demir molekülü, bilindiği gibi hemoglobinin yapısına katılan çok önemli bir maddedir ve eksikliğinde kansızlık gelişir. Yeşilbiber ile beraber tüketildiğinde ise, ince bağırsakta emilimi artarak vücutta daha yararlı hale gelir. Birbirini etkileyen sinerjik besinler arasındadır.

– Biftek ve Havuç:Birbirini Etkileyen Sinerjik Besinler

Havuç A vitamini açısından zengin bir sebzedir ve bir proteinle beraber tüketildiğinde emilimi daha yüksek miktarlara çıktığı için faydası da artar.

– Yeşil çay ve Taze Limon:

Yeşil çay antioksidan bir bitki çayıdır ve C vitamini içeren taze limon ile beraber tüketildiğinde antioksidan gücü 13 kat fazlalaşır.

– Portakal Suyu ve Yulaf Ezmesi:

Her ikisi de kalp krizini önlemeye ve damar tıkanıklığını gidermeye yardımcı olurken, bir arada tüketildiğinde bu etki iki katına çıkar. Birbirini etkileyen sinerjik besinler arasındadır.

– Sert Kabuklu Yemişler ve Kurutulmuş Meyveler:

Protein açısından güçlü olan yiyecekler, birlikte tüketildiğinde sindirimi kolaylaştırır, kabızlığı önler.

-Elma ve Kırmızı Şarap:

Antioksidan özelliğiyle kansere karşı koruyucu flavonoidler   içeren elma ve kırmızı şarap, birlikte tüketildiğinde kanın pıhtılaşmasını önleyip, kalp –damar sistemini korumaya yardımcı olur.